Πρόκειται για ελέγχους, οι οποίοι πραγματοποιούνται σε επίπεδο τόσο επισκέψεων στις επιχειρήσεις, με σκοπό την επιτόπια διαπίστωση ή μη, παραβάσεων, όσο και κατόπιν διασταυρώσεων.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, e-send και myDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS.
Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, καθώς και πλήθος περιπτώσεων, όπου η πληρωμή είχε γίνει με πλαστικό χρήμα, αλλά η επιχείρηση δεν είχε κόψει ή δεν είχε διαβιβάσει τα αντίστοιχα παραστατικά.
Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, επιβλήθηκε κλείσιμο 48 ωρών, καθώς και τα αναλογούντα πρόστιμα.
Αναλυτικότερα, από τις αρχές της χρονιάς έως και τις 31 Αυγούστου:
* Πραγματοποιήθηκαν 50.000 έλεγχοι
* Καταγράφηκαν 784.150 παραβάσεις
* Με καθαρή αποκρυβείσα αξία 24 εκατ. ευρώ
* Πλέον ΦΠΑ άνω των 4 εκατ. ευρώ
* Έκλεισαν για 48 ώρες 621 επιχειρήσεις
* Και επιβλήθηκε ειδική χρηματική ποινή σε 131 επιχειρήσεις (πρόκειται για ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, που δεν προβλέπεται το κλείσιμό τους, λόγω του αντικειμένου τους, ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες τους)
Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με έμφαση τον Σεπτέμβριο στις τουριστικές περιοχές.
Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, «η διασφάλιση των συνθηκών για τη λειτουργία της αγοράς υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και η προστασία των συνεπών φορολογουμένων είναι αυτονόητα για εμάς. Για αυτό τον σκοπό, εντείναμε και φέτος τους ελέγχους, αναπτύσσουμε διαρκώς νέα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμόζουμε εξελιγμένες τεχνικές ελέγχου, ώστε να περιορίζουμε, όλο και περισσότερο, τα παράθυρα φοροδιαφυγής».
Ειδήσεις σήμερα
Κακοκαιρία Daniel: Χτυπά αλύπητα τον Βόλο – Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος και απαγόρευση κυκλοφορίας
Νέο ΚΟΚ φέρνουν οι κόντρες – Ποιοι και πότε θα χάνουν την άδεια οδήγησης
Αποκάλυψη: Βεντέτα πίσω από το βανδαλισμό τάφων στη Ροδόπη