Οπως προκύπτει από έρευνα της ICAP, που διεξήχθη εφέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, το 42% από τους περίπου 1.268 συμμετέχοντες δηλώνει ότι δεν βλέπει πιθανή την επιστροφή του στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας πως, ουσιαστικά, πρόκειται για… one way ticket. Σύμφωνα με τους αναλυτές δε, το εν λόγω ποσοστό είναι αισθητά αυξημένο συγκριτικά με πέρυσι (35%), γεγονός, που αντικατοπτρίζει την αδυναμία της χώρας μας να επαναπατρίσει μερικά από τα πιο σημαντικά μυαλά της. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα άτομα, που συμμετείχαν και στην προηγούμενη έρευνα και αποτέλεσαν το 30% του εφετινού δείγματος, μόλις πέντε φέρονται να επανήλθαν στην Ελλάδα.
Για περίπου τρεις στους 10, άλλωστε, η επιστροφή στα… πάτρια συνδέεται αποκλειστικά με το ύψος του μισθού, που θα έχουν λαμβάνειν από τις εντός των τειχών επιχειρήσεις και ο οποίος δεν πρέπει να υπολείπεται του αντίστοιχου, που προσφέρουν οι ξένες εταιρείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 35% των Ελλήνων του εξωτερικού αμείβεται από 21.000 έως 40.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ σχεδόν το 20% βγάζει από 41.000 έως 60.000 ευρώ.
Το προφίλ
Εως 35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού, σε ποσοστό 64%). Αυτό είναι, σύμφωνα με την ICAP, το προφίλ του 68% των Ελλήνων, που επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό. Πιο αναλυτικά, το 35% είναι ηλικίας 31-35 ετών ή λίγο μικρότεροι 26-30 ετών (28%). Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 36-40 ετών (18%), οι άνω των 40 (14%) και οι 20άρηδες (18-25 ετών, με ποσοστό 5%). Ποσοστό 55% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα (9%) έχει και διδακτορικό. Επίσης το 20% έχει πτυχίο ΑΕΙ, 10% πτυχίο ΤΕΙ και μόλις 6% δεν έχει αποκτήσει κάποιο πτυχίο.
«Αυτό που αποκαλείται εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), που ως μέτρο χρησιμοποιείται διεθνώς για να δείξει την ικανότητα ανάπτυξης μιας χώρας, η έρευνα δείχνει ότι αποτελεί το πεδίο σπουδών του 66% όσων φεύγουν ή έφυγαν σε άλλες χώρες», επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της ICAP People Solutions, κ. Γιώργος Χάρος. Οι κλασικές επιστήμες και τα χρηματοοικονομικά είναι το πεδίο ενδιαφέροντος του 20% και 11% αντίστοιχα των συμμετεχόντων. Πέντε στους 10, πάντως, εργάζονται ως υπάλληλοι, με μόλις το 17% να δηλώνει πως προΐσταται κάποιου τμήματος.
Οι λόγοι φυγής
Η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την πλειονότητα των Ελλήνων, οι βασικότεροι λόγοι (σε ποσοστό 41%), που τους ώθησαν να στρέψουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό. Ακολουθούν η οικονομική κρίση – αβεβαιότητα (34%) και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα επιλογής (33%). Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες, ωστόσο, δηλώνουν απρόθυμοι να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου