Τούτο διότι οι πρόσθετοι φόροι των 3,6 δισ. ευρώ δεν έχουν μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που μπορούν να τα υποστηρίξουν ενώ το νέο ασφαλιστικό θα ζητήσει περισσότερες εισφορές από μια αγορά που «φυτοζωεί».
Οι νέοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι των 3,6 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν, τις επόμενες 20 ημέρες περιμένουν να εισπραχθούν από ένα σύνολο περίπου 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων, οι οποίοι αποδεικνύουν μήνα με το μήνα ότι η φοροδοτική τους ικανότητα έχει εξαντληθεί. Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος. Οι συνολικές νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου έφτασαν στο τέλος Μαρτίου τα 3,6 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 1,2 δισ. ευρώ το μήνα, παρότι η αύξηση δεν είναι απολύτως «γραμμική».
Ολα αυτά πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται η αυξημένη παρακράτηση που φέρνει το μειωμένο αφορολόγητο για συνταξιούχους και νοικοκυριά χωρίς προστατευόμενα μέλη και οι επιβαρύνσεις των μεσαίων εισοδημάτων από τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα και την εισφορά αλληλεγγύης.
Από την άλλη μεριά, η πίεση που θα ασκηθεί το επόμενο διάστημα από τη ΓΓΠΣ για εξόφληση οφειλών ακόμη και της τάξης των 50 ευρώ, κάθε άλλο παρά αναμένεται να βελτιώσει τη γενικότερη «φορολογική συμμόρφωση».
Στους έμμεσους φόρους και ειδικά το ΦΠΑ αναμένονται για το 2016 περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα (800 εκατ. ευρώ από τα υφιστάμενα και 200 εκατ. από τα τελευταία μέτρα) λόγω της αύξησης του βασικού συντελεστή από το 23% στο 24% και της αύξησης σε ένα μεγάλο αριθμό νησιών.
Παρά το «κίνητρο» φοροδιαφυγής που δημιουργούν οι αυξημένοι συντελεστές (ειδικά στις τουριστικές περιοχές της χώρας), ο φοροελεγκτικός μηχανισμός όχι μόνο δεν ενισχύθηκε για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αύξησης της ήδη πολύ υψηλής φοροδιαφυγής (φτάνει το 33% ή τα 7,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για τα έσοδα ΦΠΑ), αλλά αντιθέτως αποδυναμώθηκε.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδσοη του Τύπου της Κυριακής