Επειτα από αναμονή δύο και πλέον ετών ο νέος αναπτυξιακός νόμος κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται σε άμεση ενεργοποίησή του, αφού γι’ αυτό το σκοπό θα απαιτηθούν σειρά υπουργικών αποφάσεων, ώστε να εξειδικευτούν οι όροι και οι προϋποθέσεις των ενισχύσεων, και ακολούθως εξειδικευμένες προκηρύξεις ανά καθεστώς ενίσχυσης.
Στο νομοσχέδιο περιγράφονται αναλυτικά οκτώ καθεστώτα ενίσχυσης. Πέρα από το βασικό της γενικής επιχειρηματικότητας, που απευθύνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων, υπάρχουν ακόμη τα εξής ειδικά καθεστώτα για: ταχεία ένταξη με περιορισμένα κριτήρια, νεοϊδρυθείσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επενδύσεις καινοτομικού χαρακτήρα, ανάπτυξη cluster (συνέργειες και δικτυώσεις), δημιουργία ταμείων συμμετοχών με το Δημόσιο, χωρικά και κλαδικά σχέδια και επενδύσεις μείζονος σημασίας. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Ανάπτυξης έχει την εξουσιοδότηση να προκηρύσσει τα καθεστώτα ενισχύσεων και να καθορίζει το ελάχιστο απαιτούμενο περιεχόμενο της απόφασης προκήρυξης (π.χ. τη μορφή και το ύψος των χορηγούμενων ενισχύσεων, το ύψος του παραβόλου για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής κ.ά.).
Τα όρια
Οσον αφορά στο ελάχιστο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στα παραπάνω καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού, ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα ως εξής:
* για μεγάλες επιχειρήσεις: 500.000 ευρώ,
* για μεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και για σχηματισμούς συνέργειας και δικτύωσης (συστάδες-clusters): 250.000 ευρώ,
* για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις: 150.000 ευρώ,
* για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του N. 4019/2011: 100.000 ευρώ.
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης για κάθε έργο είναι 5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό είναι δυνατό να καλυφθεί είτε από ίδια κεφάλαια είτε από κεφάλαια τρίτων (τραπεζικό δανεισμό ή συμμετοχές).
Ενισχύσεις
Τα είδη ενισχύσεων που παρέχονται στα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου αφορούν σε φορολογική απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, επιχορήγηση (δηλαδή δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου), επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για 12 έτη και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών.
Ειδική μοριοδότηση προβλέπεται για επενδυτικά σχέδια στους τομείς δραστηριότητας που διακρίνει και το ΕΣΠΑ (αγροδιατροφή – βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, πολιτιστικές & δημιουργικές βιομηχανίες, περιβάλλον, τουρισμός, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υλικά – κατασκευές και υγεία).
Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους (3299/2004 και 3908/2011), όπως η παράταση προθεσμιών για την ολοκλήρωσή τους, η διαδικασία τμηματικής καταβολής της επιχορήγησης, η δυνατότητα επιχορήγησης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής κ.λπ.
Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας να υποβάλουν αίτηση για την ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»