Του επικεφαλής του βουστασίου και του γαλακτοκομείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, κτηνιάτρου Στράτου Σουγλή
Ως μέγιστος στόχος αποτελεί το να βελτιώσουμε την αειφορία της γαλακτοπαραγωγής ενισχύοντας την ανάγκη να μεγιστοποιήσουμε τη μακροζωία των αγελάδων. Πρόσφατες έρευνες προσφέρουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε από νωρίς το προσδόκιμο ζωής των αγελάδων μέσω δεικτών, ώστε να πάρουμε αποφάσεις για την πρόωρη απομάκρυνση τους ή την ορθή διαχείριση και διατροφή επιμηκύνοντας την παραγωγική τους ζωή.
Η μικρή παραγωγική ζωή απειλεί την αειφορία, την κερδοφορία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό αφού επιφέρει μεγάλες οικονομικές, περιβαλλοντικές απώλειες, επιβαρύνει την ευζωία των ζώων καθώς και δεν προλαβαίνουν να αποδώσουν παραγωγικά μέχρι να φτάσουν την ηλικία της ενηλικίωσης και της παραγωγής εξαιτίας του μεγάλου κόστους παραγωγής του γάλακτος.
Η μακροβιότητα, λοιπόν, εξασφαλίζει το αυξημένο κέρδος από κάθε ζώο αφού εξοικονομούνται τα έξοδα της επένδυσης μέχρι να φτάσουν σε παραγωγικό στάδιο. Συνεπώς, μειώνοντας τον αριθμό των ζώων για να επιτευχτεί ο στόχος της υψηλής γαλακτοπαραγωγής βελτιώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την παραγωγή ενός λίτρου γάλακτος.
Το κόστος της γενετικής αυξάνεται αν διατηρήσουμε μεγαλύτερα αλλά χαμηλής γενετικής αξίας ζώα, αντί για νεότερα και υψηλότερης γενετικής αξίας ζώα. Ευχής έργον είναι μια ισορροπία μεταξύ του χαμηλού ποσοστού απομάκρυνσης ζώων, του παραγωγικού κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ώστε να επιτευχτεί η βέλτιστη μακροβιότητα και όχι η αλόγιστη αύξηση της. Έρευνες διεξάγονται για να διαπιστωθεί ο ικανοποιητικότερος ρυθμός αντικατάστασης των ζώων, με γνώμονα τις σχέσεις μεταξύ μακροζωίας και αντοχής, ώστε να αυξηθεί το κέρδος, να ελαχιστοποιηθεί το κόστος παραγωγής και να διασφαλιστεί η κοινωνική αποδοχή της γαλακτοπαραγωγής.
«Αντοχή» σημαίνει ότι το ζώο επηρεάζεται ελάχιστα από μια ενόχληση ή γρήγορα επανέρχεται στην πριν την ενόχληση φυσική και παραγωγική κατάσταση. Τα ζώα με αυξημένη αντοχή είναι αυτά που έχουν υψηλή προσαρμοστικότητα, παράγουν συνεχώς, έχουν άριστη αναπαραγωγική συμπεριφορά και γενικά έχουν τη βέλτιστη και μακροβιότερη παραγωγική ζωή.
Η αγελαδοτροφία και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να προσαρμοστούμε σε οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές αλλαγές, ώστε να μεγιστοποιήσουμε και την αντοχή των ζώων μας. Καθώς το 80% του πληθυσμού καταναλώνει καθημερινά γάλα και προϊόντα που αποτελούν άριστη πηγή ενέργειας και πρωτεϊνών. Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, ελλοχεύουν οι χαμηλές τιμές γάλακτος για τον παραγωγό, το αυξημένο κόστος παραγωγής, η δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού και αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες.
Πως θα μειωθεί το κόστος διατροφής
Όλες οι έρευνες διαφαίνονται ότι ο συνδυασμός στρατηγικών διατροφής, η ορθή διαχείριση των λυμάτων, και η υψηλή γενετική αξία των ζώων μπορούν να δημιουργήσουν αγελάδες με μεγαλύτερη αντοχή και παραγωγή, μειωμένο κόστος και λιγότερες εκπομπές αερίων. Αυτά, θα πρέπει να υποστηρίζονται από αυτοματισμούς και συστήματα ακρίβειας στην παραγωγή, για να εξοικονομηθεί ο απαραίτητος χρόνος, ώστε ο εκπαιδευμένος κτηνοτρόφος να μπορέσει να επεξεργαστεί τα στοιχεία της εκτροφής προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της υγείας, της ευζωίας και των υψηλών αποδόσεων των ζώων του.
Η διατροφή αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο κόστους της εκτροφής. Εφαρμόζοντας αυτοματοποιημένα συστήματα με ακριβείς μερίδες τροφής πολλές φορές την ημέρα ελαχιστοποιούνται οι απώλειες και το κόστος εργασίας, μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μεγιστοποιούμε την μετατρεψιμότητα της τροφής σε γάλα και προσφέρουμε δημιουργικό χρόνο στον κτηνοτρόφο. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν εισαχθεί στην αγορά συμπληρώματα διατροφής που μειώνουν τις εκπομπές αερίων και πραγματοποιείται πλέον η γενετική επιλογή των ζώων με απώτερο στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων, την αυξημένη αντοχή στη θερμική καταπόνηση, τις ασθένειες και την προσαρμογή στις διατροφικές αλλαγές.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν τεχνολογίες οι οποίες καταγράφουν την ορθή διατροφή και προσδιορίζουν τον κατάλληλο χρόνο για αναπαραγωγή λειτουργώντας ως πρόδρομος για την τεχνική νοημοσύνη ώστε να παίρνουμε διαχειριστικές αποφάσεις γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα για χάρη της ευζωίας και της παραγωγικότητας των ζώων αλλά και της οικονομικής βιωσιμότητας μιας εκτροφής με περιβαλλοντικά φιλικό πρόσωπο.
Ενστερνιζόμενη τα παραπάνω, η Αμερικανική Γεωργική Σχόλη, ως ίδρυμα πρωτοπόρο στην εκπαιδευτική διαδικασία και την έρευνα, έχει θέση ως προτεραιότητες τα τελευταία χρόνια τη γενετική βελτίωση, την ορθολογιστική διατροφή και την ευζωία του κοπαδιού της. Με τεχνολογίες κτηνοτροφίας ακριβείας που εφαρμόζουμε επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την αντοχή και την επιμήκυνση της μακροζωίας των αγελάδων μας με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας πάντα με γνώμονα την ευζωία και με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Οριστικό: Παρατείνονται για μία εβδομάδα τα έκτακτα μέτρα – Παραμένει χωρίς μουσική…
- ΑΣΟΕΕ: Συνελήφθησαν έξι άτομα την ώρα που γκρέμιζαν τοίχο
- Μητσοτάκης – Ψέριμος: Τηλεφώνημα για «καλή αρχή» στον στρατιωτικό γιατρό που θα…
- Το ξεκόβει ο Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει σκέψη για μείωση ΦΠΑ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr