Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στα χέρια του ένα οδυνηρό πακέτο, ως τελικό προσχέδιο μίας συμφωνίας, που προέκυψε από τις τετραήμερες συζητήσεις των υπουργών Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών στις Βρυξέλλες και καλείται να αποφασίσει εάν θα το δεχθεί ή όχι.
Το βέβαιο είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει αύριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη να «ξεμπλοκάρει» σε ανώτατο επίπεδο το θέμα των εργασιακών, αποσπώντας την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και μια ήπια συμφωνία στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Προφανώς το κάνει για λόγους ουσίας, αλλά και επικοινωνιακούς, εμφανίζοντας την όποια συμφωνία ως προϊόν πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Άλλωστε αυτό προκύπτει και από την επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του και στους Ευρωπαίους αξιωματούχος συνδέοντας το εργασιακά πολιτικά με τη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης.
Σχετικά με την ουσία, κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα υπογράμμιζε σήμερα, ότι οι τετραήμερες διαπραγματεύσεις επέτρεψαν να ξεκαθαρίσουν εκκρεμότητες, κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος των δημοσιονομικών μέτρων, που αφορούσαν τη μείωση των δαπανών στις συντάξεις, δεδομένου ότι για τη μείωση του αφορολόγητου υπάρχει προσέγγιση εδώ και αρκετές μέρες. Λεπτομέρειες δεν έχουν διαρρεύσει αλλά στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι το δημοσιονομικό θα κλείσει χωρίς μεγάλες δυσκολίες όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.
Crash test στους μισθούς της Ευρώπης - Που βρίσκεται η Ελλάδα [γράφημα]
Για τα εργασιακά, θα πρέπει να περιμένουμε τις διαβουλεύσεις του Πρωθυπουργού στη Ρώμη, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι να πειστούν οι Ευρωπαίοι, οι οποίες αποδέχονται την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλά το ΔΝΤ και σε αυτό ελπίζει η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ζητήσει την άσκηση πιέσεων στο διεθνή οργανισμό.
Δεν είναι σαφές επίσης τι έχει προκύψει στα ενεργειακά, καθώς οι δανειστές πιέζουν για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο.
Μάλιστα, στις συζητήσεις που είχαν με στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος και πολλοί πιστεύουν ότι με δεδομένη την απροθυμία της κυβέρνησης να «σπάσει» περαιτέρω τη ΔΕΗ, ίσως αποδειχθεί και το πιο δύσκολο θέμα για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.
Πάντως, χρονικά η κατάσταση παρουσιάζεται πλέον οριακή για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο Εurogroup, της 7ης Απριλίου. Ο στόχος αυτός, όπως τόνιζε η ίδια πηγή, θα επιτευχθεί μόνο εφόσον οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα νωρίς την προσεχή βδομάδα, διαφορετικά η συμφωνία θα μετατεθεί για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 22 Μαΐου.
Υπουργείο Οικονομικών: Απομένουν 2-3 μικρά ζητήματα
«Επιβεβαιώθηκε η διά ζώσης διαπραγμάτευση, οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα.
Απομένουν 2-3 μικρά ζητήματα που μέχρι αύριο θα έχουν απαντηθεί» ανέφερε συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των πιστωτών στις Βρυξέλλες.
ESM: Σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Την άποψη ότι σημειώθηκε «κάποια» πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς, εξέφρασε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Η δήλωση του εκπροσώπου είναι η εξής: «Κάποια πρόοδος σημειώθηκε στο γύρο των διαπραγματεύσεων αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».