Παρά τη σιγή ασυρμάτου που διέταξαν τόσο οι εκπρόσωποι των θεσμών όσο και η ελληνική αποστολή, η αίσθηση είναι ότι κάτι προχωράει χωρίς όμως κανείς να μπορεί να δώσει κάτι πιο συγκεκριμένο ως πληροφορία.
Βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι οι αλλαγές στο εργασιακό και το ασφαλιστικό. Ο κύκλος των συζητήσεων για τα δύο αυτά θέματα τελείωσε χθες, αφού, όπως έγινε χθες γνωστό, σήμερα η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόλγου, θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη.
Το θέμα της ενέργειας είναι ένα από τα θέματα της χθεσινής ημέρας, με τον Γιώργο Σταθάκη να διαπραγματεύεται όχι πια το αν αλλά το πότε η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πουλήσει υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες της, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Καλό σημάδι θεωρήθηκε το γεγονός ότι τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, όσο και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, επέστρεψαν στη βελγική πρωτεύουσα, δείγμα τού ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος σε κάποια από τα θέματα.
Πάντως, ο κ. Τόμσεν στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν φαίνεται να άλλαξε και πολύ την οπτική του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κατά την ομιλία του επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Ασκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο εφαρμογής των προγραμμάτων από τις ελληνικές κυβερνήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το βάρος του προγράμματος δόθηκε υπέρμετρα στη μείωση των μισθών και όχι στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων». Παράλληλα χαρακτήρισε φοβερή την αντίσταση που καταγράφεται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Επέμεινε στην άποψη ότι η Ελλάδα για χρόνια απολάμβανε συντάξεις Γερμανίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι Ελληνες συνταξιούχοι στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου