Τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια της ταυτότητας της φέτας από τον παγκόσμιο χάρτη κρούουν οι αρμόδιοι φορείς της χώρας μας, με αφορμή την επικείμενη υπογραφή της εμπορική συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ν. Αφρικής στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση. Παράλληλα, ζητούν τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την προστασία και προώθηση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).
Μάλιστα, μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, με τον επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε., κ. Hogan, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, παραδέχτηκε ότι η εμπορική συμφωνία δεν προστατεύει την ελληνικότητα της φέτας αλλά δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου το κείμενο της συμφωνίας. Η μόνη δέσμευση που κατάφερε να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση από τον επίτροπο Γεωργίας είναι ότι «κατά τη μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας ΣΟΕΣ Ε.Ε.-SADC θα αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας».
Πόλεμος ΣΕΒΓΑΠ-ΥΠΕΞ
Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων επιρρίπτοντας εκατέρωθεν ευθύνες. Με ανακοίνωσή του, την περασμένη Δευτέρα, ο ΣΕΒΓΑΠ εξέφρασε την αντίθεσή του στην εν λόγω συμφωνία «διότι περιλαμβάνει τη σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση της φέτας από τη δικαιωματική προστασία της ως ΠΟΠ».
Οπως ανέφερε η ανακοίνωση του Συνδέσμου, το γεγονός αυτό δεν θα έχει μόνο τις αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού αυτού εθνικού μας προϊόντος, αλλά θα αποτελέσει μια σοβαρή απώλεια της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε.
Σημείωνε δε ότι «για το μείζον αυτό θέμα έχουν ενημερωθεί και προειδοποιηθεί έγκαιρα, απευθείας από τον ΣΕΒΓΑΠ, όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες) έως όλους τους (σχετικούς με το θέμα) υπουργούς, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Γι’ αυτό καλούσε όλους τους πολιτικούς, αλλά και τους πολίτες να αντιδράσουν ώστε να απαλειφθεί από τους όρους των συμφωνιών κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος.
Τη δική του απάντηση στην ανακοίνωση της ΣΕΒΓΑΠ έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «οι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΣΕΒΓΑΠ, που ανεύθυνα επιρρίπτουν ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών για πλημμελή προάσπιση της ελληνικότητας της φέτας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Ν. Αφρικής, φαίνεται ότι έχουν κοντή μνήμη και ελλιπή ενημέρωση. Λησμονούν ότι οι, μέχρι σήμερα, ρυθμίσεις για το καθεστώς προστασίας της φέτας προβλέπονταν στη συμφωνία Ε.Ε.-Ν. Αφρικής που μονογραφήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, επί των ημερών της τότε κυβέρνησης». Πρόσθεσε δε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, ξεκίνησε… διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Ακολούθησε νέα ανακοίνωση από τον ΣΕΒΓΑΠ, με την οποία εκφράζει την απογοήτευσή του «για την ομφαλοσκοπική αντίδραση του ΥΠΕΞ στο χθεσινό δελτίο Τύπου του, στο οποίο ο Σύνδεσμος έθεσε προ των ευθυνών του κάθε δημόσιο και πολιτικό λειτουργό (όχι μόνο το ΥΠΕΞ) για το φλέγον θέμα της μη κατοχύρωσης της φέτας στις οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε., με την ελπίδα να αποτραπεί αυτό το εθνικά επιζήμιο σενάριο». Υπογραμμίζει δε ότι για τέτοια θέματα απαιτείται εθνική πολιτική, η οποία πρέπει να είναι ανεξάρτητη από κομματικούς μηχανισμούς και μικροπολιτικές. Γι’ αυτό και ο ΣΕΒΓΑΠ υποστηρίζει την υπογραφή της συμφωνίας, μόνο αν γίνει πλήρως σεβαστή η ταυτότητα της φέτας, όπως έχει γίνει και με όλα τα άλλα ΠΟΠ της Ε.Ε. Καταλήγει ότι «η μονογραφή που επικαλείται το ΥΠΕΞ από την Ε.Ε. το 2014 δεν δεσμεύει κανένα κράτος-μέλος να αποδεχθεί τη συμφωνία. Αλλωστε, αν ίσχυε αυτό, δεν θα δεχόμασταν σήμερα ασφυκτικές πιέσεις από την Ε.Ε. να υπογράψουμε επειγόντως τη συμφωνία».
Επιστολές ΠΕΚ και ΠΑΣΕΓΕΣ
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ζητά από τον κ. Αποστόλου να θέσει βέτο στο συμβούλιο υπουργών για την υιοθέτηση της συμφωνίας. «Γνωρίζουμε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου διαφώνησε και απείλησε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με τη Ν. Αφρική, εάν δεν ληφθούν, ως ελάχιστο, κάποια μέτρα προστασίας για τη φέτα. Δυστυχώς, οι υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών ετέθησαν εντελώς αντίθετα και αντιδραστικά στην ορθή στάση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και, αποδεχόμενοι το απαράδεκτο αποτέλεσμα που μας επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πίεσαν ώστε να εγκρίνουμε ως έχει τη συμφωνία, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία για να πετύχουμε ένα ελαχίστως αποδεκτό αποτέλεσμα σε αυτήν», αναφέρει η επιστολή.
Σημειώνει δε η ΠΕΚ ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες έθεσαν υπό την απόλυτη προστασία τους 251 ΠΟΠ προϊόντα, ενώ η χώρα μας το μόνο που απαιτεί είναι το δικαίωμα για υγιή ανταγωνισμό. «Δηλαδή αποδεχόμαστε να επιτρέπεται στα υφιστάμενα τυριά της αγοράς της Ν. Αφρικής, τα οποία είναι παρασκευασμένα με τα ίδια υλικά όπως η φέτα μας (70% πρόβειο γάλα, 30% κατσικίσιο) να ονομάζονται “Φέτα Ν. Αφρικής’. Εάν αυτό συμβεί, θα έχουμε στη συνέχεια “Φέτα Καναδά”, “Φέτα Τυνησίας”, “Φέτα Τουρκίας” και πάει λέγοντας», προσθέτει.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, σημειώνει σε επιστολή του ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική αφήνει απροστάτευτα δύο σημαντικότατα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ για την ελληνική κτηνοτροφία και γεωργία, τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής πλευράς, τη φέτα και την ελιά Καλαμών». Ζητά από την κυβέρνηση, «έστω και τώρα, στην κρίσιμη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, να απαιτήσει την πλήρη προστασία τους και να ανατρέψει την καταστροφική για τα συμφέροντα της χώρας μας εξέλιξη». Τέλος, επισήμανε ότι εάν δεν υπάρξει πλήρης προστασία της φέτας και της ελιάς Καλαμών σε αυτή τη συμφωνία, θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλες συμφωνίες, όπως με τον Καναδά (CETA) και στη διαπραγμάτευση Ε.Ε.-ΗΠΑ για τη Συμφωνία TTIP.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Από το ένθετο «Αγροτικός Τύπος» που κυκλοφορεί μαζί με τον «Ελεύθερο Τύπο»