Σε σχέση με τη σταθερή θέση για μείωση του φορολογικού βάρους που επανέλαβε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο βασικός περιορισμός, εκτός από τη συνολική ρήτρα διαφυγής, το 2022 θα είναι και οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι θα συμφωνηθούν με τους εταίρους για την περίοδο από το 2023 και μετά. Με βάση το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα κάθε χρόνο και την υπεραπόδοση της οικονομίας θα προσδιορίζεται και ο δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων σε ετήσια βάση. Χθες ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι με την ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσει το πρόγραμμα μείωσης φόρων.
Θετικές παρεμβάσεις
Σε αυτά τα δεδομένα θα βασίζονται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ, που θα ανοίξει τις πύλες της σε περίπου 15 ημέρες. Οι εξαγγελίες θα αφορούν τις μειώσεις φόρων και εισφορών που εν πολλοίς έχουν θεσμοθετηθεί ή προωθούνται για το 2022, αλλά και τα σχέδια για μόνιμες μειώσεις το 2023.
Ειδικότερα για το 2022 αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πακέτο που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ με μόνιμα και έκτακτα μέτρα Συγκεκριμένα:
1 Μείωση του «κύριου» ΕΝΦΙΑ του συμπληρωματικού φόρου. Στα μόνιμα μέτρα περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται για τον ΕΝΦΙΑ και θα έχει ελάφρυνση προς δύο κατευθύνσεις:
Η πρώτη θα είναι η μείωση κατά 8% του βασικού φόρου σε μέσα επίπεδα στις μικρές και μεσαίες περιουσίες ώστε να εκπληρωθεί στο σύνολό της η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του βασικού φόρου στα ακίνητα κατά 30%.
Ο δεύτερος στόχος είναι να μειωθεί η επιβάρυνση του συμπληρωματικού φόρου που καταβάλλουν όσοι έχουν ακίνητες περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ. Δημοσιονομικά, το κόστος του μέτρου θα είναι μηδενικό, καθώς το περιθώριο για τις μειώσεις θα δοθεί από την ένταξη των 3.600 νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, την αλλαγή των συντελεστών του φόρου αλλά και των συντελεστών παλαιότητας.
2 Η μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, ένα μέτρο που θεσμοθετήθηκε φέτος και θα ισχύει σε μόνιμη βάση με κόστος 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.
3 Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
4 Η μονιμοποίηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου (ένα μέτρο με κόστος περίπου 125 εκατ. ευρώ).
5 Στα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνεται η αναστολή και για το 2022 της αναστολής τής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, ένα μέτρο με κόστος περίπου 680 εκατ. ευρώ.
6 Ενα δεύτερο έκτακτο μέτρο είναι η ισχύς της μείωσης κατά 3% στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ιδιωτικό τομέα και το 2022, το μέτρο έχει κόστος 817 εκατ. ευρώ.
Επίσης αναμένεται να εξαγγελθούν:
7 Η μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνεύονται.
8 Κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών με έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 30% της δαπάνης με ηλεκτρονική πληρωμή σε 18 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες, με ανώτατο ποσό έκπτωσης τα 2.200 ευρώ ετησίως.
Σχεδιασμός για 2023
Σε ό,τι αφορά το 2023 και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει, στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται:
1 Η μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και η επέκταση του μέτρου για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.
2 Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Παράλληλα υπάρχει η πρόθεση για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 1% ώστε να υλοποιηθεί μέσα στο 2023, που αποτελεί έτος εκλογών, η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% (μαζί με τη μείωση κατά 0,9% που έγινε το 2019).
3 Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που φτάνει σε ετήσια βάση τα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 650 ευρώ για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
4 Η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φόρου για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
5 Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, αν και οι στόχοι που είχαν τεθεί το 2019 ήταν συγκεκριμένοι μετά και την κρίση του κροονοϊού και ανάλογα με τα περιθώρια που θα υπάρχουν οι μειώσεις θα έχουν στόχο να ελαφρύνουν διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: Εκταμιεύτηκαν 6,7 εκατ. σε πυρόπληκτους
Στο μεταξύ εκταμιεύτηκαν χθες άλλα 6,71 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων που αφορά 1.214 μοναδιαίους ΑΦΜ.
Ειδικότερα, πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς:
- 640 δικαιούχων ποσό 564.430,80 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.
- 481 δικαιούχων ποσό 1.464.381,87 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.
- 620 δικαιούχων ποσό 1.682.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.
Οι αριθμοί των δικαιούχων δεν ταυτίζονται με τους ΑΦΜ, καθώς κάθε δικαιούχος έκανε αίτηση για προκαταβολή σε παραπάνω από μία κατηγορίες.
Ετσι, μέσα σε μόλις 5 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για κρατική αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr), έχουν διατεθεί συνολικά 10,45 εκατ. ευρώ στους πρώτους 1.742 πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μίνι lockdown για ανεμβολίαστους – Όλα τα μέτρα από 13 Σεπτεμβρίου
- Αφγανιστάν: Οι 5 μουλάδες και ο αρχιτρομοκράτης – Ποια είναι η ηγετική ομάδα των Ταλιμπάν
- Συντάξεις: Ανατροπή σε αναδρομικά για επικουρικές – Τι ορίζουν δύο νέες δικαστικές αποφάσεις
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι σχεδιάζει το Μαξίμου και τι θα κρίνει την επέκταση του μέτρου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter