Με βάση την προχθεσινή συμφωνία στο Εurogroup, το αφορολόγητο θα μειωθεί, ενώ η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, εάν δεν καταργηθεί, θα περιοριστεί δραστικά. Το ακριβές ύψος θα είναι προϊόν της διαπραγμάτευσης που θα γίνει στην Αθήνα μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης. Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, ωστόσο στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μπορεί να μετριάσει τις απαιτήσεις του στα 2,5-3 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα και θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2019 και δεν θα είναι προληπτικά, αλλά μόνιμα και διαρκείας. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτό που έλεγε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, πως αν πιάσει τους στόχους δεν θα ληφθούν μέτρα.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση πετυχαίνει το στόχο του πλεονάσματος, τότε η όποια υπεραπόδοση θα αναδιανέμεται στους πολίτες και στην οικονομία με τον τρόπο που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Για παράδειγμα, θα μπορεί να μειώνεται η φορολογία των φυσικών προσώπων, των κερδών των επιχειρήσεων, των ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ ή άλλων έμμεσων φόρων. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα μπορεί να προνομοθετήσει και αυτά τα μέτρα, τα λεγόμενα θετικά για τους πολίτες και την οικονομία, αλλά η εφαρμογή τους ή όχι θα εξαρτάται από τις δημοσιονομικές επιδόσεις και την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Πλεόνασμα-ρεκόρ
Μάλιστα, για να γίνει πράξη η «ανεπίσημη» υπόσχεση του Μεγάρου Μαξίμου ότι κάθε ένα ευρώ μέτρων θα υπάρχει σε ανταπόδοση 1 ευρώ ελαφρύνσεων σε άμεσους ή έμμεσους φόρους το 2019, η Ελλάδα θα πρέπει να φτάσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα- ρεκόρ. Τούτο διότι η υλοποίηση του «δημοσιονομικά ουδέτερου πακέτου μέτρων», ακόμη κι αν ο λογαριασμός των μέτρων μειωθεί σημαντικά στα 2,5 δισ. ευρώ (από 3,6 δισ. που υπολογίζεται σήμερα), προϋποθέτει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ (6,3 δισ. ευρώ), αλλά 4,9% του ΑΕΠ (8,8 δισ. ευρώ).
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Το ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο έως ανέφικτο φαίνεται και από την απάντηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη διαρροή της κυβέρνησης ότι με τη συμφωνία για κάθε ένα ευρώ νέων μέτρων θα υπάρχει 1 ευρώ αντιστάθμισμα σε μεταρρυθμίσεις και ότι δεν θα υπάρχει νέα λιτότητα: «Αυτά δεν είναι τα δικά μου λόγια. Εγώ είπα ότι το μίγμα πολιτικής μετατοπίστηκε από τη λιτότητα στις μεταρρυθμίσεις».
Κρυφή ελπίδα του οικονομικού επιτελείου είναι το ΔΝΤ να αποδεχθεί τελικά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το 2016 και να βελτιώσει τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία ώστε να μειωθεί και ο τελικός λογαριασμός των μέτρων.
Στις Βρυξέλλες
Οι εταίροι και δανειστές δεν έκρυβαν χθες την ικανοποίησή τους, δεδομένου ότι πέτυχαν απόλυτα αυτό που ήθελαν, δηλαδή να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και φυσικά να απομακρύνουν και το ενδεχόμενο νέας ελληνικής κρίσης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτικά περίοδο.
Οι βασικοί στόχοι του ΔΝΤ ήταν να ανοίξουν εκ νέου το αφορολόγητο και το ασφαλιστικό και η κυβέρνηση όχι μόνο δέχθηκε να τα ανοίξει, αν και δεν συμπεριλαμβάνονταν στα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά αποδέχθηκε να αναζητήσει μόνο από αυτούς τους δύο τομείς τα πρόσθετα μέτρα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου