Σε αυτές τις ταραγμένες συνθήκες το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή βίζα», με το οποίο δίνεται άδεια διαμονής στους ξένους αγοραστές που επενδύουν στο εγχώριο real estate , αποτελεί ελκυστική, λύση εκτοξεύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον των γειτόνων σε μια χρονική στιγμή που οι τιμές των ακινήτων τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια σημειώνουν συνεχή πτώση.
Χαρακτηριστικό αυτής της τάσης που καταγράφεται από μεσίτες, συμβολαιογράφους και προξενικές αρχές είναι ότι από το τουρκικό πραξικόπημα του καλοκαιριού έως σήμερα έχουν αγοραστεί από τούρκους περισσότερα ακίνητα μεγάλης αξίας στην Ελλάδα από όσα αποκτήθηκαν συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια Στο ίδιο πλαίσιο και οι άδειες διαμονής στη χώρα μας που χορηγήθηκαν σε Τούρκους πολίτες το τελευταίο οκτάμηνο του είναι περισσότερες από όσες συνολικά έχουν δομηθεί από την έναρξη του προγράμματος «Golden visa» τον Απριλίου του 2013.
Πρόκειται για μόνιμες άδειες διαμονής στην Ελλάδα, σε πολίτες τρίτων χωρών, ου είτε απέκτησαν ακίνητη περιουσία, στην χώρα μας με το ελάχιστο ύψος να ανέρχεται σε 250.000 ευρώ, είτε έχουν μισθώσει καταλύματα, ξενοδοχεία ή τουριστικές κατοικίες τουλάχιστον για 10 χρόνια με ελάχιστο ύψος μίσθωσης τα 250.000 ευρώ.
Οι άδειες εκδίδονται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις αλλοδαπών και Μετανάστευσης και ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια και για όσες φορές επιθυμεί ο κάτοχος, χωρίς τα διάστημα απουσίας του από την χώρα μας να αποτελούν παρακωλυτικό λόγο για την ανανέωση του. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η άδεια διαμονής αποτελεί το διαβατήριο για την Ευρώπη αφού οι κάτοχοι της έχουν την δυνατότητα, να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλες τις χώρες της ΕΕ για τρεις μήνες ανά εξάμηνο.
Η ανησυχία για το εξελίξιμο λυσσαλέο κυνήγι των Γκιουλενιστών με τον ταυτόχρονο περιορισμό των ελευθεριών στην Τουρκία ωθεί τους Τούρκους να απευθύνονται σε ελληνικά μεσιτικά γραφεία, για την αγορά κατοικίας. Κατόπιν ταξιδεύουν στην χώρα μας για να σταθμίσουν από κοντά το δεδομένα και τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα.
Πρόκειται για Τούρκους μεσαίας και ανώτερης εισοδηματικής στάθμης (δικηγόροι, στελέχη επιχειρήσεων, ελεύθεροι επαγγελματίες) που στη πλειοψηφία τους αναζητούν ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως στο Κολωνάκι και στα νότια προάστια, , με τα υποθηκοφυλακεία της γλυφάδας και των Αθηνών να έχουν περισσότερες σχετικές εγγραφές. Μάλιστα στο στόχαστρο τουρκικών οικογενειών που διατηρούν συγγενικές ή φιλικές σχέσεις μεταξύ τους έχουν μπει ολόκληρες, πολυκατοικίες ώστε η αγορά τους εκτός από μια επένδυση που θα τους αποφέρει έσοδα από τα ενοίκια αλλά και την πολυπόθητη άδεια διαμονής, θα του εξασφαλίσει και ένα οικείο περιβάλουν σε περίπτωση μόνιμης διαμονής του στην Ελλάδα.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που ενδιαφέρονται για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας στα Ελληνικά νησιά, στα οποία η ενοικίαση των ακινήτων είναι συγκριτικά ποιο εύκολη από αυτά της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τα συμβόλαια των αγορών να κυμαίνονται από 350 μέχρι 400 χιλιάδες ευρώ.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που τηρεί το υπουργείο Μεταναστευτική πολιτικής για το πρόγραμμα αδειών διαμονής, την επενδυτική διάσταση του οποίου προωθεί ο οργανισμός Enterpise Greece, ο αριθμός των αδειών διαμονής που είχαν χορηγηθεί σε Τούρκους με την ιδιότητα του επενδυτή από τα μέσα του 2013 έως τον περασμένο καλοκαίρι ανέρχονταν σε 21. Προσθέτοντας τις άδειες διαμονής που δόθηκαν βάσει το σχετικού νόμου στα μέλη οικογενειών των επενδυτών ο συνολικός αριθμός τους έφτασε το διάστημα αυτό, στις 53.
Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία η αύξηση είναι εντυπωσιακή: Έως σήμερα χορηγήθηκαν 28 νέες άδειες διαμονής σε ισάριθμους αγοραστές ακινήτων και 75 άδειες στα συγγενικά τους πρόσωπα, με τον τελικό αριθμό να ανέρχεται σε 128 έως την 1 Φεβρουαρίου.
Μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αθηνών Γιάννη Ρεβύθις αναφέρει ότι: «Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρων από κούρδους και τούρκους επενδυτές που προσπαθούν να τοποθετήσουν κάποια κεφάλαια σε ακίνητα στην Ελλάδα, φοβούμενοι τις εξελίξεις στην χώρα τους. Οι πελάτες μου διαθέτουν κεφάλια άνω του 1-2 εκατ. Ευρώ για καλά εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα και εξοχικές κατοικίες. Υπάρχει και η κατηγορία των τούρκων επενδυτών μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ, που το ενδιαφέρον τους έχει πραγματικά αυξηθεί για εξεύρεση ακινήτου στην Ελλάδα, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
Από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, η άδεια διαμονής φαίνεται ότι είναι καθοριστικός παράγοντας, εκτός από τους τούρκους και για υπηκόους άλλων τρίτων χωρών που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις έως τώρα χορηγήσεις ο συνολικός αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί μέχρι την 1 Φεβρουαρίου είναι 1573.
Προσθέτοντας σε αυτόν και όσες δόθηκαν στα μέλη των οικογενειών τους συνολικά έχουμε 3089. Η πλειοψηφία είναι από την Κίνα με 664 άδειες, και ακολουθούν Ρωσία 348 άδειες, και η Αίγυπτος με 77 άδειες. ΄Τέταρτη είναι η Ουκρανία με 67 άδειες.