ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Θα επιβιώσει ο Έλληνας ασθενής το «ακραίο χειρουργείο» του Grexit;

Η «παράλυση» της Ελλάδας θα συνεχίζεται όσο οι Ευρωπαίοι δανειστές της αρνούνται μια γενναία ελάφρυνση του χρέους και ταυτόχρονα κρατούν τη χώρα στην Ευρωζώνη, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

«Η έλλειψη αποφασιστικότητας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση δίνουν στη χώρα το περιθώριο να κάνει τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη λήψη της οικονομικής στήριξης», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι προς όφελος κανενός –και σίγουρα όχι του ελληνικού λαού.

Ο αρθρογράφος, Τόνι Μπάρμπερ, περιγράφει την Ελλάδα ως ασθενή που διανύει το όγδοο έτος της «θεραπείας» του και αναρωτιέται κατά πόσο είναι τελικά αποτελεσματική η «ακριβή θεραπευτική αγωγή» που λαμβάνει η χώρα. Σημειώνει δε στα τέλη του 2019 η Ελλάδα θα κατέχει ένα ιδιότυπο ρεκόρ: τα περισσότερα χρόνια παρουσίας της στην Ευρωζώνη θα τα έχει περάσει στη «μονάδα εντατικής θεραπείας».

Αναφερόμενος στο διαφαινόμενο, μέχρι στιγμής, αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών, ο Μπάρμπερ υποστηρίζει ότι τελικά ο «Έλληνας ασθενής» είτε θα θεραπευτεί με το φάρμακο του συμβιβασμού –εάν προκύψει– είτε θα μπει σε τεχνητή υποστήριξη μέχρι τον Ιούλιο, όπου λήγουν μεγάλα ποσά ομολόγων.

Οι FT δεν αποκλείουν, πάντως, το ενδεχόμενο ενός Grexit, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν «ακραία χειρουργική επέμβαση». Το κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει τρία σκέλη:

Αν μπορεί η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο αποτελεί και την αιχμή του δόρατος μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Τι θα γίνει με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος –ένα κρίσιμο θέμα που επίσης διχάζει τους Θεσμούς, καθώς η ΕΕ επιμένει σε πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο
Το τρίτο, και σημαντικότερο ερώτημα σύμφωνα με τους FT, είναι εάν το πρόγραμμα στήριξης συμβάλλει ουσιαστικά στην εξυγίανση του ελληνικού κράτους –κάτι που είναι ιδιαίτερα αμφίβολο, καταλήγει το δημοσίευμα.

Προτεινόμενα για εσάς

Οι τελευταίοι στον κόσμο έσονται πρώτοι

Kon

Δημοσίευμα – «βόμβα» των FT: Οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν από τον Ιανουάριο

Tinad

Δημοσίευμα – «βόμβα» των FT: Η TUI καθυστερεί την πληρωμή Ελλήνων ξενοδόχων

Tinad

Μακρόν στους FT: Η Γαλλία δεν πολεμάει το Ισλάμ

Tinad

ΗΠΑ: Οι αφανείς διαδρομές του κορωνοϊού στην Νέα Υόρκη από τον Φεβρουάριο – Η έρευνα που ανατρέπει τα δεδομένα

Δημήτρης Ντόγκας

H UEFA απειλεί και με Grexit την ΕΠΟ αν δεν τα βρει με την κυβέρνηση για τις εκλογές

Μιχάλης Μάρδας

Ανάλυση FT για την Αγία Σοφία: Το άγνωστο παρασκήνιο και οι πραγματικοί στόχοι του Ερντογάν!

Tinad

Μητσοτάκης στους FT για το Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί όρους μνημονίου

Μιχάλης Μάρδας

Οι Financial Times διαφημίζουν εκ νέου την Ελλάδα και προτείνουν διακοπές στην οικία Φέρμορ στην Καρδαμύλη

Μιχάλης Μάρδας