Η συμβιβαστική πρόταση των Θεσμών αναφέρεται σε μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ. Αυτή η πρόταση γεφυρώνει τις διαφορές με το ΔΝΤ το οποίο ζητά το μειωμένο αφορολόγητο των 8.636 ευρώ να υποχωρήσει στα 5.000 ευρώ από το 2018. Ωστόσο, από μόνη της εξασφαλίζει έσοδα 1,8 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό σε μόνιμη βάση.
Και στις δύο περιπτώσεις, όπως αναφέρει το insider.gr, μισθωτοί και συνταξιούχοι, ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Στην πρώτη περίπτωση ο πρόσθετος φόρος θα είναι κοντά στα 500 ευρώ στη δεύτερη κοντά στα 800 ευρώ. Αυτό με την παραδοχή πως με τη μείωση του αφορολογήτου θα αλλάξει και η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ο φόρος εισοδήματος μειώνεται κατά το ποσό των 1.900 ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ.
Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 1.950 ευρώ για το φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, σε 2.000 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα και σε 2.100 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.
Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.
Στην περίπτωση που το ΔΝΤ επικρατήσει τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν ένα μισθό ή σύνταξη αφού η επιβάρυνση θα είναι κατά 800 ευρώ ανά φορολογούμενο. Επί της ουσίας, η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για έναν άγαμο θα μειωθεί στα επίπεδα των 1.100 ευρώ.