Βασικός στόχος του Μαξίμου να κλείσει μέσα στο Φεβρουάριο μία συμφωνία, ικανή να εξασφαλίσει την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, δοκιμάζεται από τις τελευταίες εξελίξεις και μάλλον απομακρύνεται.
Ειδικά εάν επιβεβαιωθούν οι πολύ συγκρατημένες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του σημερινού ΕuroWorkingGroup, όπου θα εξεταστεί η δυνατότητα επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα για την εξεύρεση μίας λύσης. Ήδη η κυβέρνηση φέρεται να χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών της από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επέλεξε να μην παραστεί, αλλά να μεταβεί στο Λονδίνο για ομιλία σε εκδήλωση του LSE. Τον κ. Χουλιαράκη θα εκπροσωπήσει ο σύμβουλός του Π. Νικολαΐδης, μετά από συνεννόηση με τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EWG.
Πιθανόν η επιλογή αυτή να οφείλεται και στο γεγονός ότι το EWG θα συζητήσει πιθανότατα μόνο το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης και την πρόοδο για το κλείσιμό της, ενώ την ίδια ώρα η Αθήνα περιμένει μία λύση πακέτο, που να περιλαμβάνει και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής (για μετά το 2019), αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ενδεχόμενο σπάσιμο της συζήτησης, θα παρατείνει την εκκρεμότητα, ενώ είναι αμφίβολο εάν η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης εξασφαλίζει από μόνη της την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Η κυβέρνηση μοιάζει να περιμένει την εξέλιξη των συγκρούσεων στους κόλπους των δανειστών, ακόμη και την πορεία της προεκλογικής ουσιαστικά αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, μετά τις νέες δηλώσεις του Β. Σόιμπλε περί grexit. Η Αθήνα ελπίζει ότι μπορεί αν δοθεί μία πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, εξαιτίας της συνειδητοποίησης από τους Ευρωπαίους ότι δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί η ελληνική κρίση σε μία περίοδο εκλογικών μαχών σε σειρά από χώρες. Γι’ αυτό και αναμένει, πέρα από το σημερινό EWG να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες προς μία τέτοια κατεύθυνση – μία προσδοκία που μέχρι τώρα δεν έχει δικαιωθεί πάντως. Είναι όμως ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μίλησε και πάλι για επαφές σε πολιτικό επίπεδο, αναφέροντας ότι ελπίζει σε πρωτοβουλίες των θεσμών, ίσως και εντός της εβδομάδας, για «διέξοδο εντός του Φεβρουαρίου».
Βούτσης: Χρήσιμη η ποσοτική χαλάρωση
Στο μεταξύ συνεχίζονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος οι διαφορετικές εκτιμήσεις έως και αντιφάσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τη σημασία των επόμενων βημάτων. Κυρίως για το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης και εάν η ένταξη της χώρας σε αυτή είναι κομβικό ζήτημα.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έθεσε (μιλώντας στο TVXS) τα όρια και τους στόχους της διαπραγμάτευσης και αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι “θα βρεθούν λύσεις συμβατές με αυτά που έχει πει και ο κ. Ντράγκι. Δηλαδή, κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους και κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε από το Μάρτιο κιόλας να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Η ποσοτική χαλάρωση δεν θα μας δώσει το διαβατήριο για τις αγορές. Θα είναι το σήμα όμως προς τις αγορές έτσι ώστε και οι τράπεζες να σταθούν όρθιες, να επανέλθουν καταθέσεις, και η χώρα να μπορέσει να πετύχει τους στόχους οι οποίοι από όλα τα διεθνή φόρα έχουν συνομολογηθεί για το 2017”.
Ο κ. Βούτσης απέρριψε οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο, πέραν των συμφωνιών του 2015 και 2016. “Ο,τιδήποτε ακούγεται που είναι πέραν αυτής της συμφωνίας πιστεύω ότι δεν θα βοηθάει ούτε στην κοινωνική βιωσιμότητα, ούτε στο να βγει η χώρα στις αγορές έστω στο τέλος του 2017 όπως είναι και ο βασικός στόχος και του προγράμματος και δικός μας”.
Επιμονή αντί εκλογών
Ο κ. Βούτσης επανέλαβε την ανάγκη μίας συμφωνίας το συντομότερο (“χρειάζεται να κλείσει η αξιολόγηση, ει δυνατόν χθες” είπε χαρακτηριστικά), ωστόσο όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, άφησε παράθυρο για παράταση των συζητήσεων, προτείνοντας τη στάση της… επιμονής, εάν οι δανειστές ζητούν σκληρά μέτρα. “Δεν είναι η ασφυκτική οικονομική κατάσταση η οποία υπήρχε το 2015. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε κάποιους μήνες μπροστά μας που θα μπορούσε η κυβέρνηση, η χώρα με ίδια μέσα να προχωρήσει” σημείωσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι “δεν μας αρκεί όμως αυτό. Το πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το ότι δεν θέλουμε να αλλάξει το κλίμα ευρύτερα για την ελληνική οικονομία με την καθυστέρηση και δεν θέλουμε να χάσουμε ημερομηνίες σαν αυτή που αφορά την ποσοτική χαλάρωση”.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι “αποκλείονται απολύτως οι εκλογές”. Και πρόσθεσε: “Δεν είναι δυνατόν την ώρα που βρισκόμαστε στον πιο κρίσιμο χρόνο, την ώρα που ρεαλιστικά μπορεί να βγει η χώρα από το τούνελ, εμείς να στρίψουμε διαφορετικά τον ρου της ιστορικής αυτής εξέλιξης και να πάμε σε μια πολιτική αναστάτωση με ερωτήματα και διλήμματα τα οποία εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε πολύ σκληρές μελλοντικές δεσμεύσεις – ενδεχομένως και για νέα Μνημόνια. Είναι έξω από την ατζέντα και έξω από τον ορίζοντά μας απολύτως να γίνουν εκλογές”.