Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκάζωσαν» οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Τα στοιχεία

«Γκάζωσαν» οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών - Τα στοιχεία

Γωγώ Κατσέλη

Στροφές ανέβασαν στο α’ τρίμηνο του έτους οι εξαγωγές ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών, καταγράφοντας αύξηση κατά 12,2% σε αξία και 4,6% σε όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αγγίζοντας τα 370 εκατ. ευρώ και τους 464.622 τόνους αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, οι αποστολές λαχανικών μειώθηκαν κατά 3,1% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2020, ανερχόμενες σε 70.053 τόνους και με αύξηση σε αξία της τάξεως του 9,6%, φτάνοντας τα 64,18 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, οι εξαγωγές φρούτων παρουσίασαν άνοδο σε όγκο της τάξεως του 6% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020, διαμορφούμενες στους 394.569 τόνους, ενώ η αξία τους αυξήθηκε κατά 12,8% στα 305,84 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, ο όγκος λαχανικών από εξαγωγές περιορίστηκε κατά 3,1% στους 70,05 χιλιάδες τόνους, με αύξηση των τοματών (+13,6%) στους 13.718 τόνους, των πιπεριών (+2,3%) με 5.697 τόνους, των αγγουριών (+46,7%) και με τεράστια μείωση στις πατάτες (-72,4%).

Σε ό,τι αφορά στα φρούτα, άνοδο κατέγραψαν οι αποστολές στα μήλα (+23,8%), στα μανταρίνια (+65,9%), στα λεμόνια (+2,7) και στη φράουλα (+29,4%). Αντίθετα, πτώση παρουσίασαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών (-2%) και ακτινιδίων (-5%).

Ρεκόρ

«Η αύξηση της αξίας των εξαχθέντων φρούτων κατά 12,8% είναι εντυπωσιακή, καθώς ακολουθεί μια τεράστια αύξηση κατά 31,3% του αντίστοιχου τριμήνου του 2020, ενός έτους με καταγραφή ιστορικού ρεκόρ εξαγωγών για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά και δείχνει την αυξημένη μεσοσταθμική τιμή μονάδας των προϊόντων μας, οφειλόμενη κυρίως στα ακτινίδια και τις φράουλες που δημιούργησαν ρεκόρ εξαγωγών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Incofruit-Hellas.

Συμπληρώνει, δε, ότι οι ενδείξεις βάσει προσωρινών στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν ότι διατηρούνται τα ποσοστά αύξησής τους στο επίπεδο του +7,8% με εκτιμώμενες τις αυξήσεις σε αξία άνω του 13%.

Παράλληλα, το ίδιο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε μείωση των εισαγωγών στη χώρα μας κατά 18,2% σε όγκο και κατά 21,2% σε αξία.

«Καμπανάκι»

Οπως σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, εξακολουθούν να διακινούνται από Ελληνες και Βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και για ορισμένα προϊόντα σε μεγάλα ποσοστά που δεν καταγράφονται στα προσωρινά στοιχεία, ενώ σημειώνονται κρούσματα δυσφήμησης των ελληνικών φρούτων και λαχανικών.

Πάντως, τονίζει ότι «η σημασία της διατήρησης μιας υγιεινής διατροφής έχει ενισχυθεί από αυτήν την κρίση και μαζί με αυτήν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Λόγω της επιδημίας, η πιο κατάλληλη υγιεινή συσκευασία καθίσταται όλο και πιο σημαντική καθώς μειώθηκε η ζήτηση για μη τυποποιημένα και συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά».

Από την έντυπη έκδοση

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Καλοδιατηρημένο συγκρότημα οινοποιίας, 1.500 ετών, βρέθηκε στο Ισραήλ

Μαρίνα Μπενέκου

Γαλλία: Τέλος οι πλαστικές συσκευασίες από την 1η Ιανουαρίου για φρούτα και λαχανικά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονομία: Υπό συνεχή αναθεώρηση η ανάκαμψη της

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ζητείται πιο ευρωπαϊκή Γερμανία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Ελλάδα μπροστά σε νέες προκλήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Τα φρούτα και τα λαχανικά γίνονται είδη πολυτελείας για τους φτωχούς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εμβολιαστείτε για να σωθούν ζωές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εξωστρέφεια για βιώσιμη ανάπτυξη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Ενδεχόμενη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom