Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10η αξιολόγηση: Διαπραγματεύσεις για e-αποδείξεις και… απενεργοποίηση τεκμηρίων

10η αξιολόγηση

Τάσος Δασόπουλος

Η προσαρμογή σε ηλεκτρονικές αποδείξεις και τεκμήρια για τους πληγέντες από την πανδημία και μεταρρυθμίσεις όπως η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα, τα εργαλεία μείωσης «κόκκινων» δανείων και ο μηδενισμός των οφειλών του Δημοσίου θα είναι τα βασικά θέματα στη 10η αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα.

Η 10η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα γίνει άλλη μια φορά μέσω τηλεδιάσκεψης. Από το οικονομικό επιτελείο περιμένουν αυτή τη φορά μια πιο «αυστηρή» αντιμετώπιση από τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς η επιτυχία αυτής της αξιολόγησης θα συνοδευτεί με την εκταμίευση και της επόμενης δόσης, ύψους 644 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων. Η έκθεση των θεσμών για την έκβαση της αξιολόγησης αναμένεται έως τις 26 Μαΐου, με προοπτική η δόση να εγκριθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

10η αξιολόγηση: Τα Θέματα της διαπραγμάτευσης 

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη διαπραγμάτευση έχοντας υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος από τις παρεμβάσεις που είχε δεσμευτεί από την 9η αξιολόγηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εφαρμογή με βάση το χρονοδιάγραμμα του πτωχευτικού νόμου για τα νομικά πρόσωπα από 1ης Μαρτίου, η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί και η ορθή εφαρμογή των μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την αρχή του χρόνου έχοντας εντάξει στο οπλοστάσιό της το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» και το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών.

Με αυτή τη βάση, το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει και τα μέτρα ελάφρυνσης που θέλει να εφαρμόσει για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση. Ειδικότερα θα συζητηθούν:

* Η προσαρμογή που θα πρέπει να γίνει για ένα ποσοστό περίπου 20% των φορολογουμένων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ελάχιστο ποσοστό του 30% στα εισοδήματά τους από ηλεκτρονικές συναλλαγές. Προ πανδημίας, το μέτρο είχε υπολογιστεί από τους θεσμούς ότι θα φέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 400 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα. Συνεπώς θα πρέπει να συμφωνηθεί η απώλεια από τη συγκεκριμένη παρέμβαση.

* Η εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης για ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζομένους με αναστολή σύμβασης εργασίας, συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και τους ιδιοκτήτες με μειωμένα ενοίκια.

* Η επανάληψη της κλιμακωτής μείωσης προκαταβολής φόρου για τους πληγέντες της πανδημίας που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και το 2021. Το μέτρο κόστισε για το 2020 1,6 δισ. ευρώ. Φέτος, η απώλεια θα είναι μικρότερη λόγω της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά εξετάζεται να εφαρμοστεί σε μια χρονιά στην οποία και τα δημόσια έσοδα έχουν πολύ μεγάλη μείωση λόγω της κρίσης.

Εκκρεμότητες

Το δεύτερο σκέλος των συζητήσεων θα είναι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η χώρα, με πιο δύσκολη από αυτές την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή την εισαγωγή στην ελληνική πραγματικότητα της «ιδιωτικής πτώχευσης». Η συμφωνία που είχε γίνει είναι ο νέος κώδικας να εφαρμοστεί και για φυσικά πρόσωπα από 1ης Ιουνίου. Προς το παρόν εκκρεμούν οι αποφάσεις για την επιδότηση των δανείων σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα φτάνουν σε συμφωνία με τις τράπεζες, ο μηχανισμός αγοράς και επαναμίσθωσης των ακινήτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και ο αλγόριθμος που θα χρησιμοποιείται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για υποβολή στον κώδικα ρύθμισης οφειλών, ώστε να γίνονται οι προτάσεις αναδιάρθρωσης.

Στο πλαίσιο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα συζητηθεί και το θέμα των πλειστηριασμών. Ως γνωστόν, έχει δοθεί παράταση για τους πληγέντες από την κρίση της πανδημίας ως τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι θεσμοί επιμένουν να προχωρήσουν πλειστηριασμοί για τους υπόλοιπους, έστω και αν εξαιρεθούν αυτοί που αφορούν πρώτη κατοικία.

Ενα τρίτο θέμα θα είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τόσο σε προμηθευτές και επιχειρήσεις (επιστροφές φόρων) όσο και σε συνταξιούχους. Μάλιστα, αυτή τη φορά θα πρέπει να παρουσιαστεί και σχέδιο ώστε να σταματήσει και η συσσώρευση νέων οφειλών.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οικονομία: Υπό συνεχή αναθεώρηση η ανάκαμψη της

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ζητείται πιο ευρωπαϊκή Γερμανία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Ελλάδα μπροστά σε νέες προκλήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιαστείτε για να σωθούν ζωές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εξωστρέφεια για βιώσιμη ανάπτυξη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Ενδεχόμενη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το στοίχημα των επόμενων 20 μηνών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο οίκος DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κατώτατος μισθός: «Παράθυρο» για νέα αύξηση – Τι είπε ο Χατζηδάκης [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom