Διώξεις για κακουργηματική απιστία σε περισσότερα από 70 στελέχη και υπαλλήλους της τράπεζας PROBANK άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη χορήγηση επισφαλών δανείων, την περίοδο 2004-2011, που προκάλεσε ζημία άνω των 64 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά την αποτυχία εξεύρεσης επενδυτή, η PROBANK «έσπασε» το 2013 σε υγιές τμήμα που κατέληξε στην Τράπεζα της Ελλάδας και σε «κακό» τμήμα, το οποίο τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση. Ενα χρόνο μετά η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου, με αφορμή ανώνυμη καταγγελία που έκανε λόγο για αθρόα χορήγηση επισφαλών δανείων που άνοιξαν «τρύπα» στην περιουσία της PROBANK, έθεσε την υπόθεση στο μικροσκόπιο. Ο επίκουρος εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος χειρίστηκε αρχικά την έρευνα, ανέθεσε στον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να «ξεσκονίσει» αντιπροσωπευτικό δείγμα των δανείων που χορηγήθηκαν και να συντάξει σχετική έκθεση.
Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν 50 μεγαλύτερα δάνεια της τράπεζας, που αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και σε φυσικά πρόσωπα. Ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς, που ανέλαβε τη σκυτάλη της διερεύνησης και στον οποίο παραδόθηκαν τα πορίσματα του ειδικού εκκαθαριστή, διακρίβωσε… όργιο επισφαλών πιστοδοτήσεων: Από τα 50 δάνεια, τα 36 δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις προκαλώντας ζημία στην τράπεζα που υπολογίζεται ότι ανέρχεται τουλάχιστον σε 63,8 εκατ. ευρώ. Δεομένου ότι ο έλεγχος ήταν δειγματοληπτικός, εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης δεν αποκλείεται να φέρει στο φως περισσότερα επισφαλή δάνεια και συνεπώς να «φουσκώσει» η συνολική ζημία.
Χριστιάννα Χατζηϊορδάνογλου