Τον τόνο έδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε ένα βήμα πίσω από το υποθετικό σενάριο ενός αμιγώς ευρωπαϊκού προγράμματος σκληραίνοντας τη στάση του.
Μιλώντας στο Bloomberg ξεκαθάρισε ότι αν το ΔΝΤ δεν ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν. Οπως είπε ο ίδιος, δεν πρόκειται να εισηγηθεί τη συνέχιση του τρίτου προγράμματος διάσωσης αν το ΔΝΤ δεν είναι στο πρόγραμμα.
«Το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται από την αρχή του 2010 και στη συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε ο Σόιμπλε στο διεθνές πρακτορείο τονίζοντας ότι αν τελικά το Ταμείο δεν ενταχθεί ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
«Το πρόγραμμα θα τερματιστεί διότι η προϋπόθεση του προγράμματος, η βάση του, θα πάψει να υπάρχει», είπε ο Γερμανός αξιωματούχος θυμίζοντας ότι και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πίεσε τους Γερμανούς βουλευτές να νομοθετήσουν για να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση που απαιτείται ώστε η Γερμανία να συμμετέχει στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων διάσωσης που εξελίχθηκαν στην ευρωζώνη.
Κάνοντας και μια προειδοποίηση προς τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Εγώ δεν θα εισηγηθώ για μια νέα έγκριση του προγράμματος διάσωσης από το γερμανικό Κοινοβούλιο», για να προσθέσει ότι οι Γερμανοί βουλευτές θα τόνιζαν ότι οι αν ελληνικές αρχές «δεν είναι σε θέση να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους παρά την ευελιξία που έχουν δείξει οι θεσμοί, τότε θα πρέπει να επιμείνουμε στους όρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Συνεπώς δεν υπάρχουν οι όροι για συνέχιση του προγράμματος».
Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για ένα ενδεχόμενο αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το ρόλο του ΔΝΤ να παίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν άρεσαν καθόλου στην κ. Λαγκάρντ, η οποία ζήτησε εξηγήσεις. Από την άλλη, φαίνεται ότι το Ταμείο είναι μεν προσηλωμένο στο να συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά όχι χωρίς να εκπληρώνονται οι όροι του.
Σε δεύτερη μοίρα η ελάφρυνση
Ετσι, μετά τη συνάντηση του Νταβός, Σόιμπλε και Λαγκάρντ φαίνεται ότι ξεχνούν την υποχρέωση για άμεση ελάφρυνση του χρέους και δείχνουν προς την Ελλάδα ζητώντας της να ικανοποιήσει και τους δύο στις διαφορές που έχουν σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ως γνωστόν, η μεν Γερμανία επιμένει σε υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% χωρίς να έχει διευκρινιστεί για πόσα χρόνια. Το δε ΔΝΤ επιμένει ότι με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ ούτε για το 2018 αλλά ούτε για τα επόμενα χρόνια.
Συνεπώς, για να είναι ικανοποιημένοι οι δύο βασικοί δανειστές της Ελλάδας το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση νομοθέτηση μιας γενναίας, νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ που περικόπηκε τον περασμένο Μάιο και να περικόψει ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική διαφορά μεταξύ παλιών και νέων συνταξιούχων όπως ζητά το Ταμείο. Ο στόχος θα είναι να καλυφθεί ένα καθαρό δημοσιονομικό κενό 2% του ΑΕΠ που όμως θα απαιτήσει μέτρα 2,5% του ΑΕΠ ή 4,55 δισ. ευρώ.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου