ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στο τραπέζι 6ος κύκλος επιστρεπτέας τον Μάρτιο και επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων

Συνάντηση Σταϊκούρα- Λε Μερ: Γαλλική στήριξη στην ελληνική οικονομία

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Τις 414.017 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι αιτήσεις για ένταξη στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα διαθέσει σε ενισχύσεις μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ, μία μέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για κλάδους που δεν έχουν προλάβει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος

Σταϊκούρας , μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, τόνισε ότι αυτό θα αποφασιστεί σήμερα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι απέναντι από αυτούς που πιέζουν για παράταση, υπάρχουν και αυτοί που έκαναν την αίτηση και θέλουν να πάρουν γρήγορα την ενίσχυση.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρεί ισορροπίες», είπε, για να καταλήξει ότι ακόμη και αν αποφασιστεί παράταση, αυτή θα είναι ολιγοήμερη.

Τόνισε επίσης ότι το 1,5 δισ. που θα διατεθεί σε ενισχύσεις θα πληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.

Επανέλαβε επίσης ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τον Μάρτιο, ανεξάρτητα από το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς εκείνο το διάστημα, σημειώνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο θα στηρίζει τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί.

Για το ενδεχόμενο να γίνει μη επιστρεπτέο το 50% της ενίσχυσης των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος παρέπεμψε για άλλη μια φορά τη συζήτηση για το 2022, τονίζοντας το 2021 θα είναι στο σύνολό του περίοδος χάριτος για όλους όσοι ενισχύθηκαν από το πρόγραμμα.

Τόνισε επίσης ότι θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και τα μειωμένα ενοίκια, ενώ τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης θα επεκταθούν και θα εμπλουτιστούν μέσα στο χρόνο ανάλογα με τις συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση για τη δημιουργία ενός προγράμματος για επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων για διάρκεια έως και 9 μήνες, είπε ότι το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη συντάξει τις σχετικές διατάξεις και βρίσκεται σε συζήτηση για την υλοποίησή του με τους θεσμούς. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κουρέματος οφειλών, επανέλαβε ότι είναι ένα θέμα που δεν βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι, αλλά είπε ότι το οικονομικό επιτελείο ακολουθεί τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης και παρεμβαίνει ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε επίσης την εκτίμηση ότι η ύφεση για το 2020 ήταν οριακά μικρότερη από 10% του ΑΕΠ, έναντι 10,5% του ΑΕΠ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός, επικαλούμενος στοιχεία ιδιωτικών οργανισμών και κάποιων από τους θεσμούς.

Τόνισε, πάντως, ότι για τα επίσημα στοιχεία θα πρέπει να περιμένουμε την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα για τα στοιχεία του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου.

Επανέλαβε ότι υπάρχουν χρήματα για τη στήριξη της οικονομίας (όπως είπε τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 32 δισ.) και σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά θα ανανεώνονται από κοινοτικούς πόρους και το δανεισμό από τις αγορές.

Ειδήσεις 

Το ΣτΕ έκανε δεκτές τις προσφυγές για το Καζίνο στο Μαρούσι – Τι απαντά η εταιρεία

Επαγγελματίες Τέχνης και Πολιτισμού: Από 19 έως 31 Ιανουαρίου 2021 οι δηλώσεις για τις αποζημιώσεις των 534 ευρώ

Αναστολές Ιανουαρίου: Ποτέ υποβάλλονται οι αιτήσεις από επιχειρήσεις, εργαζόμενους – Ποιους αφορά το μέτρο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ενισχύσεις 7,3 δισ. ευρώ από τους 6 κύκλους -Μέχρι 16 Μαρτίου ανοιχτή η πλατφόρμα

Ανδρέας Ντίνης

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία άντεξε

Tinad

ESM: Εγκρίθηκε η πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. στο ΔΝΤ – Το διπλό όφελος για την  Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Πιστώνονται σήμερα 162,6 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους

Tinad

Γιατί απορρίφθηκε το 60% των αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Μιχάλης Μάρδας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις οριστικές αιτήσεις

Tinad

Ένας χρόνος μέτρα στήριξης: Πώς μοιράστηκαν 27 δισ. ευρώ νοικοκυριά και  επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Οικονομικών: Η παράταση του lockdown βάζει στο τραπέζι νέο δυσμενέστερο σενάριο – Η δύσκολη εξίσωση των μέτρων στήριξης

Δημήτρης Ντόγκας

Χρήστος Σταϊκούρας: Η διπλή άσκηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο χρόνο

Δημήτρης Ντόγκας