Ως γνωστόν το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής με την αλλαγή του χρόνου θα έχει ημερομηνία λήξεως. Τούτο διότι από το Μάρτιο και μετά η σύγκριση του τζίρου, σε σύγκριση με αυτό για το ίδιο διάστημα του 2020 μπορεί να είναι αρνητική ή στην καλύτερη περίπτωση, μικρή αφού θα συγκρίνεται με την περίοδο του πρώτου lock down της οικονομίας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες θα συνεχίζουν να έχουν ανάγκη στήριξης. Ειδικά αν δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης των μεταφορών ή του λιανεμπορίου, που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού λόγω της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας τους.
Στην κατεύθυνση του να μείνουν επιχειρήσεις ζωντανές και να σωθούν θέσεις εργασίας το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό εργαλείο των κρατικών ενισχύσεων που αφορά την ενίσχυση των «μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών».
Η ενίσχυση βασίζεται σε μια απλή αρχή: Μια επιχείρηση για να επιβιώσει θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις πάγιες δαπάνες της, τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές, τις υποχρεώσεις σε προμηθευτές, τις υποχρεώσεις για τοκοχρεολύσια δανείων τους φόρους τα ενοίκια που πληρώνει για την έδρα και ενδεχομένως τα υποκαταστήματά της.
Αν ο τζίρος της δεν καλύπτει αυτές τις πάγιες δαπάνες τότε η επιχείρηση κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας της και οι εργαζόμενοί της με πέρασμα στην ανεργία.
Σε τέτοιες περιπτώσεις το Δημόσιο θα παρεμβαίνει και θα καλύπτει έως και το 70% του ελλείμματος στις δαπάνες για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 άτομα και μέχρι και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το όριο της ενίσχυσης με βάση τον κοινοτικό κανονισμό μπορεί να φτάσει και τα 3 εκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τα 800.000 που είχε ως ανώτατο όριο η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Ο κοινοτικός κανονισμός ορίζει ότι η ενεργοποίηση αυτού του εργαλείο γίνεται σε επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα μείωση του τζίρου τους 30% και συντρέχουν και συνθήκες, με βάση τις οποίες απειλείται η βιωσιμότητά της.
Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι από τα αποτελέσματα του έτους θα εξετάζονται οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις λόγω της πανδημίας η ρευστότητα της επιχείρησης (καταθέσεις επενδύσεις). Τονίζουν επίσης ότι θα δοθεί έμφαση κυρίως στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.
Επίσης τονίζουν ότι πριν από την παροχή της ενίσχυσης θα υπάρχει έλεγχος των στοιχείων της επιχείρησης ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις κατάχρησης της επιχορήγησης από επιχειρήσεις που δεν τις δικαιούνται.
Η μορφή της ενίσχυσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ωστόσο εξετάζεται ή μηνιαία συνεισφορά του Δημοσίου στο έλλειμμα που έχει η επιχείρηση να καλύψει τις δαπάνες της για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως συμβαίνει τώρα με την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Εναλλακτικά εξετάζεται και μια πιο αυτοματοποιημένη μορφή να δίνεται έμμεσα η συνεισφορά μέσω έκπτωσης φόρου που έχει όμως τα προβλήματά της καθώς οι καταβολές φόρων δεν γίνονται σε μηνιαία βάση για όλο τον χρόνο. Το περιθώριο των καθαρών επιδοτήσεων δίνει το γεγονός ότι το νέο αυτό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια ύψους 3 δισ. του ταμείου React EU, που προσφέρει πόρους για την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας και στο σύστημα υγείας, αλλά και στην πραγματική οικονομία. Από το σύνολο των κονδυλίων θα έρθουν στην Ελλάδα το 2021 1,6 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην άνοιξη καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο έκτακτος κανονισμός της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις έχει πάρει παράταση από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και την 1η Ιουνίου του 2021 αλλά ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να πάρει και νέα παράταση.
Νέες εγγυήσεις δανείων
Παράλληλα για το κρίσιμο θέμα της απρόσκοπτης παροχής ρευστότητας με τη μορφή του κεφαλαίου κίνησης αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι από τις αρχές του χρόνου θα αρχίσει να λειτουργεί στην πράξη και το νέο εργαλείο των εγγυήσεων δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την ΕΤΕπ που θα ενισχύσει το οπλοστάσιο των παρεμβάσεων που προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο για τον επόμενο χρόνο.
Από το πρόγραμμα, με βάση την αρχική κατανομή η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί με εγγυημένα χαμηλότοκα δάνεια μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ αλλά όπως συνέβη και στο SURE υπάρχει η πιθανότητα κάποιες χώρες να μην χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο και να είναι διαθέσιμα περισσότερα κονδύλια για την Ελλάδα.
«Βόμβα» Σύψα για σκληρά τοπικά lockdown: Οι 11 περιοχές που είναι στο μικροσκόπιο
Φρένο στα σενάρια για άνοιγμα των σχολείων – Τη νέα χρονιά η απόφαση
Αγγελίες ακινήτων με ενεργειακό πιστοποιητικό – Πότε είναι υποχρεωτικό για πώληση ή ενοικίαση
«Γκρίζα» διπλωματία με Γαλάζια Πατρίδα και Λωζάννη από την Τουρκία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr