Αυτό σημείωναν σήμερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια της ΝΔ να προκαλέσει εντυπώσεις για τα θέματα απορρόφησης του ΕΣΠΑ εκπλήσσει οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή».
Υπενθυμίζεται δε από τα ίδια στελέχη, ότι μετά από έναν αγώνα δρόμου το 2015 για την εξυγίανση των προγραμμάτων και την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων, η Ελλάδα κατατάχτηκε πρώτη μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στο ποσοστό απορρόφησης στα προγράμματα της περιόδου 2007-2013. Έτσι λοιπόν, συνεχίζοντας τις υψηλές επιδόσεις, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τη φετινή χρονιά όχι μόνο επιτυγχάνεται ο στόχος απορρόφησης του 7% για το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, η απορρόφηση αναμένεται να προσεγγίσει το 10%. Αυτό σημαίνει ότι η υπερκάλυψη του στόχου, δηλαδή η αυξημένη απορρόφηση πόρων, είναι πιθανόν να πλησιάσει ή να υπερβεί μέχρι και κατά 50% τον συμφωνημένο με την Κομισιόν στόχο.
Επίσης, όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, σημαίνει ότι σε μια περίοδο πιεστικών δημοσιονομικών συνθηκών, προστίθεται ήδη στα δημόσια έσοδα κοινοτική συνδρομή η οποία θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, στο ίδιο χρονικό σημείο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, στο τέλος του 2009, με πολύ ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, η απορρόφηση έφτανε μόλις στο 1,5%.
Επίσης, σημειώνεται ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από το 50% του νέου ΕΣΠΑ (προσκλήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ) και έχουν ανασχεδιαστεί οι δράσεις επιχειρηματικότητας με βάση κρίσιμες κεντρικές κατευθύνσεις: ενίσχυση των συνεργασιών, της έρευνας και καινοτομίας, της εξωστρέφειας, στήριξη των νέων επιστημόνων.