Οι συνέπειες των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης από τον περσινό Φεβρουάριο, που οδήγησαν στο δημοψήφισμα, στα capital controls, στο νέο μνημόνιο και σε νέες εθνικές εκλογές κόστισαν στην ελληνική οικονομία 45 δισ. ευρώ ή 25% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Όλα τα παραπάνω αναλύονται αναλυτικά σε ειδική ενότητα με τον τίτλο «The Greek Tragedy».
Οπως επισημαίνεται, το ΑΕΠ φέτος θα είναι κατά 6,5% μικρότερο από όσο θα έπρεπε να είναι κανονικά, ενώ αλλά 12 δισ. ευρώ κόστισε η ανακεφαλαιοποίηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο «Euro Plus Monitor», η ελληνική οικονομία αντί να σημειώσει ανάπτυξη 3% το 2015 και το 2016, κατέγραψε ύφεση 0,3% το 2015, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 ξεκίνησε με ύφεση 0,4% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015. «Ακόμη και μια μέτρια ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος δεν θα οδηγήσει σε κάποιο αξιοπρόσεκτο κέρδος στο πραγματικό ΑΕΠ. Για το 2016, το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 6,5% κάτω από αυτό που θα έπρεπε να ήταν κανονικά», επισημαίνεται στη σχετική έκθεση. Με άλλα λόγια το ΑΕΠ διαμορφώνεται σήμερα στα 180 δισ. ευρώ, αντί για 192,5 δισ. ευρώ, θεωρητικά δηλαδή έχουν χαθεί 12,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, το Lisbon Council και η Berenberg Bank εκτιμούν ότι το 2015 και το 2016 τα κρατικά ταμεία απώλεσαν τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ λόγω των λιγότερων φορολογικών εσόδων και των αυξημένων δαπανών. Σε 12 δισ. ευρώ εξάλλου ανεβάζουν οι δύο παραπάνω φορείς τον λογαριασμό από τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που προέκυψε ως ανάγκη μετά τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού, και από την προοπτική χαμηλότερων εσόδων σε περίπτωση μελλοντικής πώληση της κρατικής (μέσω ΤΧΣ) συμμετοχής στις τράπεζες.
Το χαμηλότερο ΑΕΠ, ελαφρώς χαμηλότερος αποπληθωριστής του ΑΕΠ λόγω της επιστροφής στην ύφεση, τα χαμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία και οι απώλειες από τη μη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό, σύμφωνα με το Euro Plus Monitor, στο 25% τουλάχιστον του σημερινού ΑΕΠ ή σε περίπου 45 δισ. ευρώ.
Τέλος, το Lisbon Council διαπιστώνει υποχώρηση στις μεταρρυθμίσεις, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν για άλλα κράτη που σκέπτονται να ανακόψουν τις μεταρρυθμίσεις.Θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, εκφράζοντας όμως μεγάλες επιφυλάξεις λόγω της αύξησης της φορολογίας.
Νέα Δημοκρατία: Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει το τεράστιο κόστος της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη
Οι πρόσφατες εκθέσεις επιβεβαιώνουν το τεράστιο κόστος της δήθεν «ηρωικής διαπραγμάτευσης» και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημειώνει η ΝΔ.
Ο λόγος για τις εκθέσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και των Lisbon Council και Berenberg Bank, σε συνέχεια άλλων πρόσφατων εκθέσεων της Ε.Ε. και της ΕΚΤ.
Εξαιτίας των εσφαλμένων διαπραγματευτικών χειρισμών της κυβέρνησης, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση όπου και παραμένει αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και προσθέτει «το Α.Ε.Π. συρρικνώθηκε και σημαντικός δυνητικός πλούτος απωλέσθηκε, δημόσια έσοδα χάθηκαν, η δημοσιονομική θέση της χώρας επιδεινώθηκε, αποκρατικοποιήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν και μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απαιτήθηκε.
Συμπερασματικά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η θέση της χώρας επιδεινώθηκε δραματικά σε σχέση με το 2014. Το αριστερό ‘’αποτύπωμα’’ της διακυβέρνησης, όπως καταγράφεται πλέον διεθνώς ως ‘’επίδραση Τσίπρα – Βαρουφάκη’’, είναι οδυνηρό και οι ευθύνες συγκεκριμένες.
Επιβεβαιώνεται ότι το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που βασίζεται σε εξοντωτικούς φόρους και εισφορές είναι λανθασμένο και αδιέξοδο. Απαιτείται ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους στη βάση των προτάσεων που έχουμε ως Νέα Δημοκρατία καταθέσει. Χρειάζεται προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν το Α.Ε.Π. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Είναι εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της για αύξηση των φόρων και στην αλλεργία της στις μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκης Μητσοτάκης έχει προτείνει έναν άλλο δρόμο για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση. Με ένα άλλο μείγμα πολιτικής, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, τη μείωση της φορολογίας, τις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης. Την πολιτική δηλαδή που με 2% του Α.Ε.Π. πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγεί σε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με ετήσια ονομαστική ανάπτυξη 4%», καταλήγει ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ.