Τα τελευταία χρόνια, η ΚτΠ Α.Ε. με στοχευμένες αλλαγές στο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο της εταιρίας, που αποτυπώνονται στο καταστατικό και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της, καθώς και χρήσιμες νομοθετικές παρεμβάσεις, προχωράει ήδη στην υιοθέτηση ενός ευέλικτου και λειτουργικού επιχειρησιακού μοντέλου, το οποίο ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και διασφαλίζει την επιχειρησιακή ετοιμότητά της για την υποστήριξη της υλοποίησης της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της νέας προγραμματικής περιόδου (2021-2027).
Εχοντας υποστηρίξει για σχεδόν 20 χρόνια μεγάλο αριθμό φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στην υλοποίηση έργων-οροσήμων στον τομέα ΤΠΕ, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020) η εταιρία έχει εστιάσει στην υλοποίηση έργων Πληροφορικής εθνικής εμβέλειας. Επίσης, καταγράφεται και σημαντική αύξηση στις προγραμματικές συμφωνίες που συνάπτει με φορείς του Δημοσίου, γεγονός που υποδηλώνει την αναμενόμενη αύξηση δραστηριότητας στις υπηρεσίες υποστήριξης υλοποίησης έργων ΤΠΕ για το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς, εκπονήσαμε και ακολουθούμε πιστά το πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Με έργα δύσκολα που “σκάβουν” μέχρι και τον πυρήνα του δημόσιου τομέα, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Βρισκόμαστε σε απόλυτη, καθημερινή συνεργασία με το υπουργείο και θα προσπαθήσουμε από κοινού να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης που προκύπτουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει σύγχρονη ψηφιακή διακυβέρνηση», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία καλείται να φέρει εις πέρας τις νέες προκλήσεις. Ηδη, στον ένα χρόνο παρουσίας της στο τιμόνι της ΚτΠ, η νέα διοίκηση έχει να επιδείξει μια σειρά από σημαντικές δράσεις που συνοψίζονται παρακάτω:
1) Με υψηλές ταχύτητες -μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης- τρέχει το «τρένο» του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα Πληροφορικής του Δημοσίου με συνολικό προϋπολογισμό 620 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο δημόσιων υποδομών στη χώρα, ίσως και στην Ευρώπη. Εντός του έτους θα έχουν υπογραφεί όλες οι εκτελεστικές συμβάσεις που εκκρεμούν, ενώ εκτιμάται ότι νωρίς το 2021 θα έχει μεταπέσει το πρώτο κύμα φορέων στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και θα απολαμβάνει τις προηγμένες υπηρεσίες που θα προσφέρει αυτό στη Δημόσια Διοίκηση. Με την ολοκλήρωσή του, σε περισσότερα από 34.000 σημεία του Δημοσίου θα διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, με δραστική αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο Ιnternet και μείωση του τηλεπικοινωνιακού κόστους. Επίσης, για πρώτη φορά το Δημόσιο θα γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του (σταθερή, κινητή τηλεφωνία και Ιnternet).
2) Σε διακήρυξη διαγωνισμού βρίσκεται και η αναβάθμιση της υφιστάμενης εφαρμογής της «Διαύγειας». Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών στο πρόγραμμα με βασική επιδίωξη την επέκταση της λειτουργικότητας, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά της διαφάνειας, της ευχρηστίας, της ενημέρωσης και της διάχυσης της πληροφορίας. Το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό του 1.045.000 ευρώ.
3) Σε τροχιά υλοποίησης έχει εισέλθει και ένα ακόμα σπουδαίο και καινοτόμο έργο Πληροφορικής στον δημόσιο τομέα, το οποίο ενώ είχε εξαγγελθεί στο παρελθόν, δεν προχώρησε: το HRMS (Human Resources Management System), για το οποίο προκηρύχθηκε τέλη Ιουλίου από την ΚτΠ Α.Ε. ο σχετικός διαγωνισμός αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 12,32 εκατ. ευρώ.
4) Με γοργούς ρυθμούς, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, προχωρά και η μεγάλη μεταρρύθμιση με την πλατφόρμα της 2ης γενιάς (next gen) του κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους (G-Cloud), το οποίο λειτουργεί ως κέντρο δεδομένων του Δημοσίου και σε αυτό εγκαθίστανται όλα τα κρίσιμα πληροφοριακά συστήματα των κρατικών φορέων. Από τον e-ΕΦΚΑ και το Μητρώο Πολιτών μέχρι τη «Διαύγεια», όλα λειτουργούν ταυτόχρονα με ασφάλεια και κάτω από ενιαίους κανόνες και συντήρηση. Η διαδικασία ενσωμάτωσης του συνόλου των δημοσίων φορέων στο αναβαθμισμένο κέντρο δεδομένων του G-Cloud προβλέπεται, σύμφωνα και με το ν.4623/2019, να έχει ολοκληρωθεί το 2022 και έτσι το έργο αυτό θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ.
5) Ιδιαίτερα δυναμικά κινήθηκε όμως η ΚτΠ Α.Ε. και στο κομμάτι των δράσεων των κρατικών ενισχύσεων. Στην αφετηρία του ψηφιακού μετασχηματισμού εισήλθαν και οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. Σε μια διαδρομή με τερματικό σταθμό την ποιότητα των εξελιγμένων ψηφιακών υπηρεσιών που θα απολαμβάνει το επιβατικό κοινό. Ηλεκτρονικό εισιτήριο, συστήματα τηλεματικής, wi-fi εντός των οχημάτων και «έξυπνες» στάσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο εκσυγχρονισμού των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ. Για τους 74 δικαιούχους που έχουν εγκριθεί να ενταχθούν στη δράση ο προϋπολογισμός χρηματοδότησης ανέρχεται στα 21,63 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,65 εκατ. ευρώ είναι δημόσια δαπάνη.
6) Στην τελική φάση ολοκλήρωσής (6ος κύκλος) της βρίσκεται και η δράση του e-gas για τον εκσυγχρονισμό των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής έχουν πληρωθεί 2.680 επενδυτικά σχέδια και έχει καταβληθεί επιχορήγηση ύψους 13,4 εκατ. ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα έχουν πληρωθεί 246 επενδυτικά σχέδια και έχει καταβληθεί επιχορήγηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
7) Εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να προκηρυχθεί και η δράση για την ανάπτυξη, αγορά και εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικής καταγραφής και αναφοράς πληροφοριών (ERS), συστημάτων παρακολούθησης σκαφών (VMS-ΣΠΣ) και συστημάτων αυτόματου εντοπισμού (AIS) για τη διασφάλιση της διαβίβασης δεδομένων από τους φορείς που ενέχονται στην αλιεία και στην εμπορία των προϊόντων αλιείας.
Τέλος, έχουν προκηρυχθεί δύο ακόμη σημαντικά έργα:
– Η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης/Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Κανονιστικής Διαδικασίας μέσω Αξιολόγησης και Επικαιροποίησης προτύπων καλής νομοθέτησης και νομοπαραγωγικής και κανονιστικής διαδικασίας.
– Υπηρεσίες συντήρησης, υποστήριξης και αναβάθμισης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Μετανάστευσης (ΟΠΣ)/Εκδοσης ηλεκτρονικών αδειών διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών.
Ολες αυτές οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ενώ συντελούν και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την υποστήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr