Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη ευκαιρία για τα μειωμένα ενοίκια – Οι αιτήσεις και η διαδικασία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που αναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% κατά τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου, αλλά δεν πρόλαβαν να υποβάλουν στο TAXISnet δηλώσεις μερικής απώλειας μισθωμάτων (δηλώσεις Covid) που ήταν απαραίτητες για την κατοχύρωση έκπτωσης φόρου ίσης με το 30% των μη εισπραχθέντων ποσών μισθωμάτων, έχουν πλέον την ευκαιρία να υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές από τις 4 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, για να καταστούν κι αυτοί δικαιούχοι της συγκεκριμένης έκπτωσης φόρου.

Επιπλέον, πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν να λάβουν μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου-Αυγούστου 2020, αλλά λόγω λαθών στις αρχικά υποβληθείσες δηλώσεις απώλειας μισθωμάτων (δηλώσεις Covid) δεν κατοχύρωσαν τα συνολικά ποσά εκπτώσεων φόρου που τους αναλογούν, μπορούν πλέον να υποβάλουν από τις 4 έως τις 23 Σεπτεμβρίου τροποποιητικές δηλώσεις απώλειας μισθωμάτων για τους μήνες αυτούς ώστε να διασφαλίσουν τις εκπτώσεις φόρου που πραγματικά δικαιούνται.

Η απόφαση

Οι δυνατότητες αυτές παρέχονται με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, που υπεγράφη πρόσφατα και οδεύει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συγκεκριμένα, με την απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ δίδεται το δικαίωμα υποβολής από την 4η Σεπτεμβρίου έως και την 23η Σεπτεμβρίου 2020:

α) αρχικών δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020 σε όσους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

β) τροποποιητικών δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο σε όσους έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις αυτές και επιθυμούν να τις διορθώσουν.

Συμβόλαια

Η παραπάνω δυνατότητα ισχύει και για την τυχόν υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν πριν την υποβολή των δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων (δηλώσεων Covid).

Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών δηλώσεων Covid για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, καθώς και των τροποποιητικών δηλώσεων Covid για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020 μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2020.

Διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid) υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα ΤAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Στη δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid), τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία ακινήτου ανακτώνται από την τελευταία υποβληθείσα Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. Περαιτέρω, ο εκμισθωτής πρέπει να συμπληρώσει, κατά περίπτωση, τα παρακάτω στοιχεία:

α) Χρήση μίσθιου, επιλέγοντας μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

– Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους.
– Κύρια κατοικία στην οποία ο μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.
– Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.
– Επαγγελματική στέγη.

β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.

γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

δ) Το μήνα που αφορά η μείωση.

«Συμψηφισμός»

Yπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η υποβολή δήλωσης απώλειας μισθωμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου κάθε φορολογούμενος που είναι ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) ακινήτων για τα οποία ισχύουν μειώσεις ενοικίων κατά 40% να κατοχυρώσει το δικαίωμα έκπτωσης φόρου ίσης με το 30% των απολεσθέντων ποσών ενοικίων (λόγω αναγκαστικής μείωσης κατά 40%).

Το ποσό της έκπτωσης, εφόσον κατοχυρωθεί, θα αφαιρεθεί από τις οφειλές του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματoς και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του εκκαθαριστικού της φετινής φορολογικής δήλωσης και εν συνεχεία, αν περισσεύει ποσό έκπτωσης, αυτό θα αφαιρεθεί από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή από τυχόν άλλες φορολογικές οφειλές του ιδιοκτήτη.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Παράταση για τα αυθαίρετα ζητά το ΤΕΕ

Tinad

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και τα ενοίκια – Ποιους αφορά, πόσα θα γλιτώσουν

Μιχάλης Μάρδας

Αυθαίρετα: Πότε λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση – Πώς θα γλιτώσουν τα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες

Tinad

Ο απόλυτος οδηγός «επιβίωσης» για ιδιοκτήτες – Πόσα χάνουν και πόσα κερδίζουν από τις μειώνεις ενοικίων [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Παράταση για δήλωση περιουσιών σε 7 περιοχές

Tinad

Φθίνει το Airbnb: Επιστροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις και μείωση ενοικίων [πίνακες]

Tinad

Δηλώσεις παλαιών μισθωτηρίων χωρίς πρόστιμα

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Οι προθεσμίες που τρέχουν για όλες τις ιδιοκτησίες – Τι ισχύει για τα κλιμακωτά πρόστιμα

Tinad

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πιστώνεται την Παρασκευή σε 2.796 δικαιούχους

Μιχάλης Μάρδας