Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη ευκαιρία για τα μειωμένα ενοίκια – Οι αιτήσεις και η διαδικασία

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Περίπου 80.000 κτίρια θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα εντός του 2021 αδήλωτα τετραγωνικά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που αναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% κατά τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου, αλλά δεν πρόλαβαν να υποβάλουν στο TAXISnet δηλώσεις μερικής απώλειας μισθωμάτων (δηλώσεις Covid) που ήταν απαραίτητες για την κατοχύρωση έκπτωσης φόρου ίσης με το 30% των μη εισπραχθέντων ποσών μισθωμάτων, έχουν πλέον την ευκαιρία να υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές από τις 4 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, για να καταστούν κι αυτοί δικαιούχοι της συγκεκριμένης έκπτωσης φόρου.

Επιπλέον, πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν να λάβουν μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου-Αυγούστου 2020, αλλά λόγω λαθών στις αρχικά υποβληθείσες δηλώσεις απώλειας μισθωμάτων (δηλώσεις Covid) δεν κατοχύρωσαν τα συνολικά ποσά εκπτώσεων φόρου που τους αναλογούν, μπορούν πλέον να υποβάλουν από τις 4 έως τις 23 Σεπτεμβρίου τροποποιητικές δηλώσεις απώλειας μισθωμάτων για τους μήνες αυτούς ώστε να διασφαλίσουν τις εκπτώσεις φόρου που πραγματικά δικαιούνται.

[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]

Η απόφαση

Οι δυνατότητες αυτές παρέχονται με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, που υπεγράφη πρόσφατα και οδεύει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συγκεκριμένα, με την απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ δίδεται το δικαίωμα υποβολής από την 4η Σεπτεμβρίου έως και την 23η Σεπτεμβρίου 2020:

α) αρχικών δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020 σε όσους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

β) τροποποιητικών δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο σε όσους έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις αυτές και επιθυμούν να τις διορθώσουν.

Συμβόλαια

Η παραπάνω δυνατότητα ισχύει και για την τυχόν υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν πριν την υποβολή των δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων (δηλώσεων Covid).

Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών δηλώσεων Covid για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, καθώς και των τροποποιητικών δηλώσεων Covid για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020 μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2020.

Διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid) υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα ΤAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Στη δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid), τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία ακινήτου ανακτώνται από την τελευταία υποβληθείσα Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. Περαιτέρω, ο εκμισθωτής πρέπει να συμπληρώσει, κατά περίπτωση, τα παρακάτω στοιχεία:

α) Χρήση μίσθιου, επιλέγοντας μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

– Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους.
– Κύρια κατοικία στην οποία ο μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.
– Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.
– Επαγγελματική στέγη.

β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.

γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

δ) Το μήνα που αφορά η μείωση.

«Συμψηφισμός»

Yπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η υποβολή δήλωσης απώλειας μισθωμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου κάθε φορολογούμενος που είναι ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) ακινήτων για τα οποία ισχύουν μειώσεις ενοικίων κατά 40% να κατοχυρώσει το δικαίωμα έκπτωσης φόρου ίσης με το 30% των απολεσθέντων ποσών ενοικίων (λόγω αναγκαστικής μείωσης κατά 40%).

Το ποσό της έκπτωσης, εφόσον κατοχυρωθεί, θα αφαιρεθεί από τις οφειλές του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματoς και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του εκκαθαριστικού της φετινής φορολογικής δήλωσης και εν συνεχεία, αν περισσεύει ποσό έκπτωσης, αυτό θα αφαιρεθεί από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή από τυχόν άλλες φορολογικές οφειλές του ιδιοκτήτη.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Freedom Pass data: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα 50 δωρεάν GB για τους 15-17

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το κονδύλι και διευρύνονται οι δικαιούχοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό και διευρύνονται οι δικαιούχοι εν μέσω ανατιμήσεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι παγίδες για τεκμήρια και ενοίκια – Τι χαρτιά ψάχνει η εφορία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φωτιές: 330 επικίνδυνες κατοικίες μέχρι στιγμής – Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οδηγός επιβίωσης για πυρόπληκτους ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι πρέπει να ξέρουν οι ενοικιαστές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τουρισμός για Όλους: Αναδείχθηκαν μέσω κλήρωσης οι νέοι δικαιούχοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Θέλετε έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ; Δείτε τις 18 κατηγορίες επαγγελματιών που συμφέρουν οι e-πληρωμές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκπτωση φόρου για e-πληρωμές – Θα εκπίπτει το 30% των δαπανών σε 18 κατηγορίες επαγγελματιών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom