To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται πως μπαίνουν σε τροχιά σύγκρουσης, μετά την απόφαση του Eurogroup να ενεργοποιήσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά να μεταθέσει τη συζήτηση για βαθύτερες παρεμβάσεις για μετά το τέλος του Μνημονίου, στα μέσα του 2018.[Διαβάστε εδώ σχετικά]
Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση που έκανε μόνο στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, όπου φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ «ανέβηκαν στα …κάγκελα». Τα λεγόμενα του, τα οποία μεταδόθηκαν από τους ‘Ελληνες διαπιστευμένους ανταποκριτές και από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ, αποτυπώνουν πλήρως τις θέσεις και της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επίσης εκτιμά ότι για να εγκριθεί χρηματοδοτική εμπλοκή του ΔΝΤ, το Ελληνικό Πρόγραμμα “πρέπει να βγαίνει” και με τα σημερινά δεδομένα …«δεν βγαίνει»αναφέρει το mignatiou.com.
Αξιωματούχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ως ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε και αιχμές για την απαίτηση των Ευρωπαίων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2018, αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν συνεχίζει στο δημοσιεύματα του το πρακτορείο.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
«Απέχουμε πολύ από τη συμφωνία», ανέφερε ο αξιωματούχος του Ταμείου σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ τόνισε ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται ελάφρυνση από τους εταίρους.
Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο αξιωματούχος παραδέχθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι το Ταμείο μπορεί να «ζήσει» με τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, αλλά επέμεινε ότι το ιδανικό θα ήταν να κατέβει αυτός ο στόχος στο 1,5%.
Μάλιστα, τόνισε ό,τι όσο περισσότερα είναι τα χρόνια για τα οποία οι Ευρωπαίοι ζητούν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο λιγότερο αξιόπιστος γίνεται αυτός ο στόχος.
Η ίδια πηγή, αναφέρει το Bloomberg, ανέφερε ακόμη ότι αδίκως κατηγορείται το ΔΝΤ ότι πιέζει για περαιτέρω λιτότητα, τη στιγμή που άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.
Διαβάστε επίσης: Τι μας πήραν και τι (δεν) μας έδωσαν στο Eurogroup – Τι κέρδισε και τι έχασε η Ελλάδα