Τούτο δε τη στιγμή που από το ΥΠΟΙΚ παραδέχονται ότι μέσω του μέτρου αυτού η πτώση των εσόδων συγκρατήθηκε στο 17,2% ακόμη και τον Απρίλιο, που ήταν στο σύνολό του μήνας καραντίνας για την οικονομία. Μάλιστα αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα του ΦΠΑ που πληρώθηκε ως και την τελευταία ημέρα του περασμένου μήνα. Η είσπραξη από ΦΠΑ την τελευταία μέρα του Απριλίου έφτασε τα 705 εκατ. ευρώ, κλείνοντας ένα μεγάλο μέρος της «τρύπας» στα έσοδα που υπήρχε μέχρι τη στιγμή εκείνη.
Μπούμερανγκ
Μοιραία, η κατάργηση της έκπτωσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, θα στρέψει την πλειονότητα των φορολογουμένων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό στη χρήση της αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως τον Σεπτέμβριο. Με αυτό το δεδομένο, αλλά και τον 1,5 μήνα καραντίνας στην οικονομία, οι προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα του Μαΐου δεν είναι ευχάριστες.
Αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωνε άλλη μια φορά ότι σταματάει ένα ακόμη οριζόντιο μέτρο, η έκπτωση ενοικίου κατά 40% στις πληττόμενες επιχειρήσεις, τους εργαζομένους τους, αλλά και τα παιδιά τους που σπουδάζουν και νοικιάζουν σπίτια σε άλλη πόλη .Το μέτρο ίσχυσε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και θα ισχύσει και τον Μάιο.
Αντισταθμιστικά
«Δεν θα συνεχίσουμε σε γενικευμένα μέτρα ενοικίων και θα κάνουμε κάποια αποκατάσταση για τους ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να αφήσουμε να προσαρμοστεί η αγορά, να συζητήσουν οι ενοικιαστές με τους ιδιοκτήτες για το μέγεθος της προσαρμογής με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, πρέπει όμως να τελειώσει και να στηρίξουμε πλέον και τους ιδιοκτήτες», τόνιζε χθες αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ως το επικρατέστερο πλέον σενάριο για τη στήριξη των ιδιοκτητών προκρίνεται αυτό που θέλει να αφαιρείται το 50% της απώλειας εισοδήματος για τους τρεις μήνες που υποχρεώθηκαν στην έκπτωση ενοικίου κατά 40% από το φόρο εισοδήματος που θα πληρωθεί το 2020. Αν το ποσό του φόρου εισοδήματος του ιδιοκτήτη είναι μικρότερο από το μέρος της απώλειας εισοδήματος που θα καλυφθεί, τότε το υπόλοιπο θα αφαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ.
«Εχουμε πλέον πολύ καλύτερη εικόνα και πολύ πιο ακριβή εργαλεία για να διαπιστώσουμε τη μείωση του τζίρου και να σχεδιάσουμε πιο στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων», τόνισε η ίδια πηγή από το ΥΠΟΙΚ
Παράταση
Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, η δεύτερη φάση του οποίου έληγε χθες και πήρε μικρή παράταση μέχρι και την Τρίτη 19 του μήνα για να δώσουν την τελική έγκρισή τους περίπου 24.500 επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες από το μέτρο.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκε ότι επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι 72.000 και όχι 90.000 όπως υπολογίζονταν αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι και το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί με βάση τον αλγόριθμο του ΥΠΟΙΚ θα είναι περίπου 820 εκατ. ευρώ και όχι 1 δισ. Μέχρι στιγμής έχουν μπει στην εφαρμογή για να κάνουν την τελική αποδοχή του συγκεκριμένου δανείου από το Δημόσιο 48.500 επιχειρήσεις.
Χθες πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 25.406 δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 177,8 εκατ. ευρώ. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 34.058, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 233,3 εκατ. ευρώ.
Ο δεύτερος κύκλος του μέτρου θα ανοίξει τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσεων για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Συνεπώς, η πτώση του τζίρου που θα καταγραφεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη και το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής για κάθε συμβατή επιχείρηση θα είναι πολύ υψηλότερο.
Τον Απρίλιο
Τα κίνητρα συνέπειας «αλεξίπτωτο» στην πτώση των εσόδων
Το κίνητρο της έκπτωσης του 25% για εμπρόθεσμη καταβολή φόρου (κυρίως ΦΠΑ) τον περασμένο μήνα, παρά το lockdown της οικονομίας, είχε ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της καθαρής μείωσης των εσόδων κατά 17,2%.
«Είναι σαφές ότι το κίνητρο που δώσαμε στον ΦΠΑ, αλλά προπαντός η εμπεδωμένη κουλτούρα πληρωμών είχαν θετική επίπτωση στα έσοδα του Απριλίου», τόνισε ό υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου.
Ο προϋπολογισμός παρουσίασε για πρώτη φορά μετά το 2016 πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1.506 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 783 εκατ. ευρώ, αφού τα έσοδα είχαν υστέρηση κατά 1,2 δισ. ευρώ, ενώ και οι δαπάνες λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας είχαν υπέρβαση κατά 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, τα έσοδα για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου έφτασαν τα 15.435 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.236 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου Αν από το αποτέλεσμα των εσόδων αφαιρεθεί και το έκτακτο έσοδο από το μέρισμα της ΤτΕ που εισπράχθηκε τον Απρίλιο (599 εκατ. ευρώ) η υστέρηση φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ ή το 17,2%.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 1.175 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του ΠΔΕ, το οποίο παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 922 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τέλος, η ίδια πηγή από το ΥΠΟΙΚ δήλωνε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα πάρει κανονικά τη δόση των 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων.