Το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διόρισε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale ως αναδόχους για την έκδοση, που λήγει τον Απρίλιο του 2027.
Δεδομένου ότι οι δημόσιες δαπάνες έχουν αυξηθεί λόγω των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας και ταυτόχρονα τα έσοδα έχουν δραματική υστέρηση, οι συνθήκες ρευστότητας για το Δημόσιο επιδεινώνονται γρήγορα. Μέσα στον Απρίλιο το κόστος των μέτρων στήριξης φτάνει τα 7 δισ. ευρώ περίπου –λόγω της επέκτασης των υφιστάμενων μέτρων μαζί με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα–, ενώ εξετάζεται η επέκτασή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, έως τον Ιούνιο η ρευστότητα που θα χρειαστεί το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 12 με 17 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Διαφορετική αντιμετώπιση
Μιλώντας χθες στα parapolitika FM ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την αύξηση των κόκκινων δανείων, αλλά, όπως είπε, η αντιμετώπιση όσων επλήγησαν από την κρίση θα είναι πολύ διαφορετική από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που «θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Στο θέμα της παράτασης του καθεστώτος της προστασίας της πρώτης κατοικίας ο υπουργός επανέλαβε την πεποίθησή του ότι παρά τις αντιρρήσεις τω θεσμών περί το τέλος του μήνα θα καταφέρουμε να έχουμε μια νέα παράταση με ένα ενδιάμεσο καθεστώς.
Επανεκκίνηση
Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα σταδιακά και με αργούς ρυθμούς θα αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Παρόλα αυτά ανακοίνωσε ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα επαναληφθούν για όλο τον Μάιο και θα συμπληρωθούν και με τα κλαδικά μέτρα.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τις επόμενες 5- 10 ημέρες θα ανακοινωθούν ειδικές στοχευμένες παρεμβάσεις για κλάδους όπως οι μεταφορές, η ακτοπλοΐα, η ιδιωτική υγεία κάποιους τομείς που διαχειρίζεται το Υπερταμείο (τις αστικές μεταφορές) και κυρίως τον τουρισμό τόσο τον εποχικό όσο και τον 12μηνο.
Θύμισε επίσης ότι εκτός από τα κλαδικά μέτρα έρχεται και το πακέτο των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω εγγυοδοσίας και κάλυψης των τόκων ενήμερων δανείων από το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο θα φτάσει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 190 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με το βασικό σενάριο για την οικονομία και αν αποκλειστεί κάποια απρόβλεπτη επιδείνωση τότε η οικονομία μπορεί να στηριχτεί χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το δημοσιονομικό μαξιλάρι.
Σχετικά με τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής που είχε χαράξει η κυβέρνηση από πέρσι το καλοκαίρι ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το πρόγραμμα προσαρμόζεται λόγω της κρίσης αλλά δεν αλλάζει. Μπορεί αυτήν περίοδο λόγω της κρίσης να μη μειώνουμε φόρους αλλά να αυξάνουμε δαπάνες αλλά παραμένουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας. Πιο ήπια κατά τη διάρκεια της κρίσης από τον κορονοϊό και εντονότερα μόλις υποχωρήσει η υγειονομική κρίση, είπε ο υπουργός Οικονομικών.