«Η πρόταση που κάνει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος -έτσι όπως δημοσιοποιήθηκε από την Wall Street Journal- είναι “τρελή” και ελπίζω ότι γίνεται για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής με στόχο να σύρει τη Γερμανία στο τραπέζι για να συζητήσουν τουλάχιστον την ελάφρυνση χρέους» σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg, αναφερόμενος στην πρόταση του Ταμείου η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην Ευρωζώνη μέχρι το 2040.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόσθετη ελάφρυνση χρέους θα αποτελεί μέρος ενός πακέτου για να βοηθηθεί η οικονομία της Ελλάδας, αλλά η ιδέα ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε θα αποδεχθεί μια παύση σε όλες τις πληρωμές της Ελλάδας για πάνω από δύο δεκαετίες ή ότι η Α. Μέρκελ θα πάει στις γερμανικές εκλογές του 2017 έχοντας παραχωρήσει στην Ελλάδα μια “αμνήστευση χρέους” στην πιο ταραχώδη χώρα της ΕΕ, είναι περίεργη και επικίνδυνη.
Υπάρχει το ενδεχόμενο επίσης οι σχέσεις του ΔΝΤ με την ΕΕ να γίνουν τόσο τεταμένες που να οδηγήσουν στη διακινδύνευση ολόκληρης της διαδικασίας του πακέτου διάσωσης», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Το δημοψήφισμα για το Brexit έχει δώσει ώθηση σε αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Η οικονομία της ΕΕ είναι ακόμη εύθραυστη, με το 13% των οικονομολόγων να μιλούν για τον κίνδυνο η ευρωζώνη να επιστρέψει στην ύφεση, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που διενεργήθηκε στις αρχές του μήνα. O τύπος της συγχώρεσης που προτείνει το ΔΝΤ μπορεί να ενισχύσει το συναίσθημα ενάντια στην ΕΕ σε κράτη-μέλη που βρίσκονται στον πυρήνα της Ένωσης, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερος ρεαλισμός από τους συμμετέχοντες στην συνάντηση που θα γίνει την άλλη εβδομάδα, αναφέρει ο Gilbert.
H Γερμανία πρέπει να αποδεχθεί ότι μια περιορισμένη ελάφρυνση χρέους έχει νόημα, ακόμη και για να έχει κάτι να πουλήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό της χώρας του, όπου η θέση του είναι αβέβαιη. Το ΔΝΤ πρέπει να είναι λιγότερο δογματικό στις οικονομικές απαιτήσεις του. Και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα στη διαδικασία αντιμετώπισης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε αντίθετη περίπτωση, η ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία επανάληψη της υπαρξιακής κρίσης της περασμένης χρονιάς που απειλεί την ακεραιότητα του εγχειρήματος του κοινού νομίσματος, καταλήγει ο αρθρογράφος του Bloomberg.