Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση βάζει μπλόκο στους επιχειρηματίες που σκέφτονται τις απολύσεις λόγω κορωνοϊού

Αποκλειστικό: Βγαίνουν ψηφιακά 80.000 εκκρεμείς συντάξεις - Ποιους αφορά

Newsroom eleftherostypos.gr

Την απόφαση να μη δοθεί κανένα οικονομικό βοήθημα στις επιχειρήσεις που κλείνουν ή μειώνεται ο τζίρος τους λόγω κορωνοϊού πήρε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή να μην δίνεται κανένα βοήθημα σε όσες επιχειρήσεις απολύουν εργαζόμενους.

Θυμίζουμε ότι το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα ανακοινώσουν τη δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να διασφαλίσουν πλήρη μισθό αλλά και ότι θα ξαναπάνε στη δουλειά τους και δεν θα απολυθούν, κάνοντας και πρόωρη χρήση της κανονικής τους άδειας;

Το δικαίωμα αυτό τους το δίνει η εργατική νομοθεσία όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, με τη διαφορά ότι θα το χρησιμοποιήσουν τώρα λόγω ανωτέρας βίας, ώστε να μη χάσουν ούτε το μισθό τους ούτε τη δουλειά τους σε μαγαζιά και επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση για να περιοριστούν τα κρούσματα από τον κορονοϊό.

Η κανονική τους άδεια μπορεί όμως να αποδειχθεί σωσίβιο και για τις επιχειρήσεις, γιατί θα καταβάλουν μια δαπάνη που έτσι κι αλλιώς ήταν προγραμματισμένη για το καλοκαίρι.

Πέραν αυτών, οι εργαζόμενοι διασφαλίζονται και έναντι πιθανών απολύσεων καθώς όσο διαρκεί η άδεια απαγορεύεται να καταγγελθούν οι συμβάσεις τους. Από την άλλη, οι εργοδότες, στην περίπτωση που δώσουν άδειες αλλά διώξουν υπαλλήλους μετά τη λήξη τους, θα αποκλειστούν αυτομάτως από τα οικονομικά κίνητρα που περιλαμβάνει το πακέτο ενισχύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία μετά τον κορονοϊό.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Αυτοί είναι οι πολιτικοί που αγνόησαν καραντίνα και μέτρα προστασίας

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος για τρίτο 24ωρο και μόλις δύο νέα κρούσματα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Σας αρέσουν τα «ροζ φλαμίνγκο» και τα άλλα φουσκωτά; Ξεχάστε τα για τις πισίνες

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και πισίνες: Τι πρέπει να προσέχουμε – Επικίνδυνα και τα παιχνίδια από αφρολέξ και πλαστικό

Tinad

Ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί – Πώς θα λειτουργήσουν – Όλα τα μέτρα

Tinad

«Θερίζει» ο κορωνοϊός στη Βραζιλία: Τέταρτη παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών

Tinad

Κορωνοϊός: «Επιτέλους ελευθερία!»… αναφωνούν οι Παριζιάνοι και ξεχύνονται στα πάρκα

Tinad

Κορωνοϊός: Στα επτά τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Tinad

Πίθηκοι έκλεψαν δείγματα αίματος ασθενών με κορωνοϊό στην Ινδία

Ανδρέας Ντίνης