Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τόσο στη συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες των τεσσάρων συστημικών ομίλων με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και στην τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα, αποφασίστηκε η κατ’ αρχάς διευκόλυνση των επιχειρήσεων μέσα από την αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων, που, όμως, θα έχει αντίκτυπο και στους εργαζομένους που αυτές απασχολούν.
«Επιτρέποντας στην επιχείρηση να μην “πνιγεί” από τα δάνειά της, να μην μείνει από ρευστό, βοηθάς ταυτόχρονα και το προσωπικό να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη μισθοδοσία του», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο πηγές με γνώση των σχετικών διεργασιών, προσθέτοντας πως η δυνατότητα… χαλάρωσης δόθηκε στις εγχώριες τράπεζες μετά τις σχετικές αποφάσεις ΕΚΤ και EBA. Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαϊκές αρχές ανακοίνωσαν: α) ένα πιο εμπλουτισμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων (TLTRO), επιτρέποντας στις τράπεζες να αυξήσουν τη ρευστότητα, κερδίζοντας μετέπειτα από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ και β) μία ευελιξία στην εγγραφή μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον σχηματισμό προβλέψεων.
Οσον αφορά στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, οι ίδιες πηγές σπεύδουν να τονίζουν πως -τουλάχιστον προσώρας- η χώρα μας δεν έχει λόγο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας ή της Βρετανίας. «Είναι μία ρευστή κατάσταση, η οποία εξετάζεται ανά τακτά διαστήματα. Οι τραπεζίτες, για παράδειγμα, είναι αρνητικοί απέναντι στο ενδεχόμενο παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, φέρεται να απευθύνει σχετικό αίτημα προς τους θεσμούς. Επίσης, οι «4» είναι ενάντια στην αναστολή των πλειστηριασμών. Αποφασίστηκε, ωστόσο, η διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων, μεταθέτοντας για αργότερα τη διενέργεια των δημοπρασιών οι οποίες είχαν προγραμματιστεί. Η στάση όλων των εμπλεκομένων μεταβάλλεται ημέρα με την ημέρα, αφού αλλάζουν και τα δεδομένα από τις επιπτώσεις του ιού», καταλήγουν. Υπενθυμίζεται πως η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε το «πάγωμα» των στεγαστικών δανείων, ενώ οι μεγάλες βρετανικές τράπεζες (Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Barclays, Santander Βρετανίας, Virgin Money) ανέστειλαν τις πληρωμές των δόσεων των στεγαστικών δανείων μέχρι και για τρεις μήνες.
Στο πρακτικό του πράγματος, σύσσωμα τα τραπεζικά ιδρύματα φέρεται να ζητούν την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τους και το απόγευμα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ, παράλληλα, ωθούν τους πελάτες τους στα εναλλακτικά και ψηφιακά δίκτυα, αναστέλλοντας, μάλιστα, και κάποιες από τις χρεώσεις. Ενδεικτικά, η Eurobank με επιστολή της ενημερώνει πως μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 δεν θα «κρατά» έξι ευρώ για την επανέκδοση της χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας, φθοράς ή κλοπής. «Σας προτρέπουμε να χρησιμοποιείτε ανέπαφα την πιστωτική και χρεωστική σας κάρτα, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση των μετρητών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση