Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής είπε ευθέως ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι ένας οδικός χάρτης για τα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους με στόχο να λειτουργήσουν ως κερασάκι για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Η ελληνική κυβέρνηση, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο παρακολουθεί διακριτικά τις συνομιλίες και αφήνει το ΔΝΤ να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» φοβούμενο ότι τυχόν εμπλοκή στο θέμα του χρέους θα θέσει εν αμφιβόλω και την αξιολόγηση συνεπώς και την εκταμίευση της δόσης.
Έτσι από σφοδρός πολέμιος του ΔΝΤ εμφανίζεται εσχάτως να στηρίζει το Ταμείο στο θέμα του χρέους, ενώ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ που δεν θέλει να ακούσει για το ελληνικό χρέος επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Στην εξίσωση προσθέτονται και οι εκλογές στη Γερμανία το 2017 που κάνουν το Βερολίνο ιδιαίτερα ευαίσθητο στο θέμα.
Τα δύο σενάρια ενόψει Eurogroup
Το πρώτο θέλει την αναβολή της συζήτησης μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις και να βρεθεί ένα modus vivendi μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του Ταμείο, με το τελευταίο να παραμένει στο πρόγραμμα είτε ως παρατηρητής είτε με ίδια κεφάλαια (πράγμα πολύ δύσκολο αυτήν τη στιγμή).
Σε αυτήν την περίπτωση το ΔΝΤ απλά θα εγκρίνει το κλείσιμο της αξιολόγησης με τα μέτρα και τον κόφτη προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης. Αυτό είναι το θετικό σενάριο.
Το δεύτερο και «κακό» σενάριο θέλει το Eurogroup να παραπέμπει κάθε απόφαση για το χρέος για μετά το 2018. Αυτό ευνοεί τους σχεδιασμούς του Βερολίνου, ενέχει τον μέγα κίνδυνο να συνδεθεί η απομείωση με την πορεία των στόχων και του κόφτη και σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ.
Επιπροσθέτως είναι ένα σενάριο που απεύχεται το Μαξίμου αφού θα το εμφανίζει να παίρνει μέτρα ύψους 5,4 συν το έξτρα πακέτο των 3,6 δισ.
Επίδομα επικινδυνότητας: Αυτές είναι οι αυξήσεις για τους ένστολους [πίνακες]
Με μοναδικό αντάλλαγμα μια αόριστη υπόσχεση απομείωσης του χρέους για το μέλλον. Και μπορεί το Μαξίμου να περάσει αυτήν την εβδομάδα από τη Βουλή το έξτρα πακέτο μέτρων αλλά σε επίπεδο κόσμου ο «οδικός χάρτης»-success story Τσίπρα βασίζεται στην απομείωση του χρέους της χώρας, γεγονός που θα ανατρέψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Η αισιοδοξία του Σόιμπλε
Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικό επιμένει ότι στο Eurogroup θα υπάρξει τελικά λύση.
Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλούνται τα ΝΕΑ, το Βερολίνο επιδιώκει μια πολιτική λύση τη μεθεπόμενη Τρίτη η οποία θα παραπέμπει στο 2018 για τα ουσιαστικά μέτρα απομείωσης του χρέους.
Σε αντίθετη περίπτωση τα όποια μέτρα ληφθούν τώρα (βραχυπρόθεσμα) θα πρέπει να περάσουν από τη γερμανική βουλή αφού θα αλλάζουν τη συμφωνία της 13ης του περασμένου Ιουλίου.
Στο Γερμανικό κοινοβούλιο και παρά τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και της Αριστεράς δεν υπάρχει πλειοψηφία για κάτι τέτοιο και ενδεχόμενη ψηφοφορία θα διχάσει το κυβερνών κόμμα της κας Μέρκελ την ώρα μάλιστα που το προσφυγικό έχει αφήσει έντονη τη σκιά τους στο προφίλ της Γερμανίδας Καγκελάριου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τη μεθεπόμενη Τρίτη θα μπορούσε να παρθεί μια απόφαση για «το μάνατζμεντ του χρέους» από τον ESM με μέτρα που μπορεί να λάβει ο μηχανισμός χωρίς να απαιτείται η έγκρισή τους από τα τοπικά κοινοβούλια.
Κάπως έτσι εξηγείται και το γερμανικό στόπ στις προτάσεις Ρέγκλινγκ σταθερά επιτόκια στο 2% μέχρι το 2050 και στην αγορά των δανείων (του πρώτου μνημονίου) του ΔΝΤ από τον ESM.
Και μπορεί η γραμμή «συζήτηση τώρα, μέτρα μετά το 2018» να ικανοποιεί τον Σόιμπλε και ενδεχομένως την Αθήνα, αλλά είναι από εξαιρετικά αμφίβολο έως απίθανο να ικανοποιήσει το ΔΝΤ.