Στα εν λόγω μέτρα συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ συμεπριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).
Η θετική εισήγηση του EWG που βασίστηκε στην θετική έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα από τους υπουργούς Οικονομικών την ερχόμενη Τετάρτη.
Η εκταμίευση των ANFA και SMP αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά και την τυπική επικύρωση της απόφασης από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας και πιθανώς πριν από το τέλος του έτους.
H Ελλάδα ξαναμπήκε στη λίστα των χωρών «διαπραγματεύσιμου ρίσκου» της ΕΕ
Στη λίστα των χωρών «διαπραγματεύσιμου ρίσκου» (marketable risk) επαναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.
Όπως σημειώνει η Επιτροπή, «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, την πλήρη ένταξή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό εξάμηνο και τη συνέχιση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επαναφέρει την Ελλάδα στον κατάλογο “διαπραγματεύσιμου ρίσκου” σε ό,τι αφορά την ασφάλιση βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2020».
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είχε βγει εκτός της σχετικής λίστας το 2013, κάτι που δημιούργησε προβλήματα στην ασφάλιση των πιστώσεων για εξαγωγές ελληνικών εταιρειών και εξηγεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020, οι κίνδυνοι βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων έναντι της Ελλάδας θα θεωρούνται διαπραγματεύσιμοι για να καλυφθούν από ιδιωτικούς ασφαλιστές.
«Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη της συνέχισης της διαδικασίας ομαλοποίησης στην Ελλάδα και βασίζεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΥΠΕΞ: Ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επάνοδο της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους (marketable risk countries) είναι ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του εκτιμά επίσης, πως η απόφαση αυτή θα έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία.
«Η έξοδος από το ειδικό καθεστώς είναι ένα ακόμη βήμα επιστροφής στην κανονικότητα της οικονομίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της, με τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο στόχος της εξωστρέφειας, προσέθεσε, προϋποθέτει ισχυρές επιχειρήσεις που λειτουργούν με όρους ισοτιμίας σε όλα τα πεδία.
Εστιάζοντας στη σημασία της απόφασης αυτής, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως δημιουργούνται πλέον όροι ισοτιμίας των ελληνικών επιχειρήσεων με τις ευρωπαϊκές στο κρίσιμο πεδίο των συναλλαγών με το εξωτερικό, ενώ αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι η ελληνική οικονομία ανακτά την αξιοπιστία της. Προσθέτει ακόμα, πως τίθεται τέλος στην πρακτική των δυσμενών όρων με τους οποίους ήταν αντιμέτωπες τα χρόνια της κρίσης πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, όπως πχ όταν χρειαζόταν να προκαταβάλλουν την αξία των πρώτων υλών. Το αποτέλεσμα ήταν να στερούνται ρευστότητας και να υστερούν σε ανταγωνιστικότητα.
Επιπρόσθετα, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, πως την άρση του ειδικού καθεστώτος υποστήριζαν κορυφαίοι οικονομικοί φορείς, όπως ο ΣΕΒ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο ΣΕΒΕ και η Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ η χώρα μας είχε και στο παρελθόν αιτηθεί, χωρίς επιτυχία, την άρση του εμποδίου.
Την ελληνική θέση υποστήριξαν σε επίπεδο ΕΕ, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται, πως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επανεντάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με «εμπορεύσιμους κινδύνους» για βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2020. Στην ανακοίνωσή της με την οποία κάνει γνωστή την απόφασή της, η Κομισιόν αναφέρει πως αυτό σημαίνει ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2020, οι βραχυπρόθεσμοι πιστωτικοί κίνδυνοι για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα θα θεωρούνται ως εμπορεύσιμοι, ώστε να καλύπτονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.