Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρεται ότι:
«Στις 7 και 8 Νοεμβρίου του 2019 στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν προσχεδιασμένους, εδώ και πολλές εβδομάδες, διαδοχικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας καθώς και σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών, στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και ενώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.
Οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών.
Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σέβεται πλήρως τα δικαιώματα άμυνας, ιδίως το δικαίωμα ακρόασης των ελεγχόμενων επιχειρήσεων».
Νέα «ντου» της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε τράπεζες για τις χρεώσεις
Συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες για τις χρεώσεις, με επίκεντρο τις διευθύνσεις λιανικής και ειδικότερα τα τμήματα του digital banking.
Την Πέμπτη, κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για πιθανή ύποπτη, παράλληλη συμπεριφορά των τραπεζών σε ό,τι αφορά το πρόσφατο ζήτημα των διαφόρων χρεώσεων και προμηθειών, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή, οι τράπεζες προχώρησαν σε αναπροσαρμογή προς τα κάτω κάποιων εκ των επίμαχων χρεώσεων.
Σύμφωνα, ωστόσο, με ασφαλείς πληροφορίες, φέρεται να υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα διαμαρτυρίες από μικρότερες τράπεζες και ηλεκτρονικές τράπεζες, οι οποίες χρησιμοποιούν το δίκτυο ΑΤΜ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -στην ουσία βασίζονται σε αυτό- και είχαν πιθανές απώλειες από τις εν λόγω χρεώσεις.
Για να αποδειχθεί, πάντως, εναρμονισμένη πρακτική από τις τράπεζες, θα πρέπει να εντοπισθεί υλικό που να αποδεικνύει συναντήσεις των στελεχών τους και συνεννοήσεις για το ζήτημα.