Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στους φόρους για μισθούς, συντάξεις και ακίνητα

Τρεις αδικίες στο μέτρο με τις ηλεκτρονικές δαπάνες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Μειώσεις στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων, αναμένονται το 2020, λόγω πολύ σημαντικών φορολογικών μέτρων που σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, τα πλέον σημαντικά φορολογικά μέτρα του νέου κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία θα επηρεάσουν τα οικονομικά εκατομμυρίων νοικοκυριών από το επόμενο έτος, προβλέπουν τα εξής:

1. Λιγότερες κρατήσεις φόρου εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους: Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα αλλάξει για τα εισοδήματα του έτους 2020 και των επομένων ετών.

Οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν θα επηρεάσουν το ύψος των ποσών του φόρου εισοδήματος που παρακρατούνται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις. Οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις θα μειωθούν συνολικά κατά 281 εκατ. ευρώ το 2020.

Οι αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού των φόρων εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων θα προβλέπουν:

 • Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.
 • Μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου από τα 1.950 στα 777 ευρώ για τους φορολογούμενους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.
 • Εκπτωση φόρου 810 ευρώ (777 ευρώ + 33 ευρώ) για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 1 εξαρτώμενο τέκνο.
 • Εκπτωση φόρου 900 ευρώ (777 ευρώ +33 ευρώ+90 ευρώ) για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 2 εξαρτώμενα τέκνα.
 • Περαιτέρω προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 900 ευρώ κατά 220 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μέχρι το 4ο.
 • Σταδιακή αποκλιμάκωση της ισχύουσας κατά περίπτωση έκπτωσης φόρου κατά 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.
 • Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των συντελεστών που επιβάλλονται σε επίπεδα εισοδήματος ανώτερα των 20.000 ευρώ. Οι συντελεστές θα μειωθούν από 29%, 37% και 45% σε 28%, 36% και 44%, αντίστοιχα.

2. Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες -Μεταβολές σε 20 φόρους και τέλη ακινήτων: Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως βάσεις για τον καθορισμό των φορολογητέων αξιών τους.

Στόχος είναι οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων να αποτυπώνουν με όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέγγιση τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς. Ταυτόχρονα, θα επεκτείνει το νέο αναμορφωμένο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας που είναι ενταγμένες σε σχέδια πόλεων, ενώ θα τροποποιήσει και το σύστημα προσδιορισμού των αξιών για τα εκτός σχεδίων πόλεων κτίσματα και γήπεδα (αγροτεμάχια, αγρούς κ.λπ.).

Από τις αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών αναμένεται να προκύψουν:

 • Αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε όσες περιοχές της χώρας οι πραγματικές τιμές κινήθηκαν ανοδικά τα τελευταία χρόνια και ιδίως σε περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων, σε τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και σε κοσμοπολίτικα νησιά.
 • Αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές «λαϊκές» περιοχές, όπου οι πραγματικές τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις αντικειμενικές
 • Μειώσεις στις φορολογητέες αξίες σε άλλες περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι πραγματικές τιμές να υποχωρήσουν σημαντικά και να βρεθούν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά τα οποία διαμορφώνονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές.
 • Αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων τα οποία βρίσκονται στις 7.000 περιοχές όπου σήμερα δεν ισχύει το σύστημα των ζωνών των αντικειμενικών τιμών.

Ολες οι παραπάνω αλλαγές στο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών και οι μεταβολές στις φορολογητέες αξίες αναμένεται να προκαλέσουν, αντίστοιχα, μεταβολές σε 20 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων.

3. Περισσότερες δαπάνες για την κατοχύρωση του αφορολογήτου: Από την 1η-1-2020, το συνολικό ποσό των δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που θα πρέπει να εξοφλεί ετησίως κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και κατ’ επάγγελμα αγρότης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (μέσω e-banking ή με κάρτες χρεωστικές ή πιστωτικές ή προπληρωμένες ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.) ή με πληρωμές σε μετρητά προκειμένου να κατοχυρώνει το βασικό αφορολόγητο των 8.636 ευρώ θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% του ετήσιου εισοδήματος.
Σήμερα, για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος το ποσοστό που απαιτείται να καλύπτεται με ηλεκτρονικές πληρωμές ανέρχεται σε 10%.

Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 10.000,01 ευρώ έως τα 30.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 15% και για το τμήμα άνω των 30.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσοστό ανέρχεται σε 20%.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Αποκάλυψη-βόμβα: Ο ΣΥΡΙΖΑ «έκρυβε» 14.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Ανδρέας Ντίνης

Αποκλειστικό: Κρυφές εκπλήξεις για παλαιούς και νέους συνταξιούχους – Αυξήσεις και αναδρομικά έως 4.386 ευρώ

Μιχάλης Μάρδας

Από τις 2 Ιουνίου η αύξηση στις επικουρικές συντάξεις – Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά

Evanthia Karra

Οι νέες κρατήσεις σε 236.274 συνταξιούχους [ποσά και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις Ιουνίου: Γιατί πολλοί συνταξιούχοι είδαν μειώσεις στους λογαριασμούς τους

Μιχάλης Μάρδας

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Αυξήσεις ως 295,51 ευρώ για 253.817 επικουρικές συντάξεις

Ανδρέας Ντίνης

Πώς και πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιουνίου – Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Ανδρέας Ντίνης

Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουνίου

Μιχάλης Μάρδας

Τα μυστικά για μεγαλύτερη σύνταξη στα 62 με παράλληλη ασφάλιση – Τι ισχύει για την αύξηση αναπλήρωσης στρατιωτικών συντάξεων

Μιχάλης Μάρδας