Κυβερνητικοί παράγοντες περιορίζονται στο να δηλώνουν απερίφραστα τη βούληση για «αξιολόγηση-εξπρές» που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, κάνουν και σχέδια για το μέλλον προαναγγέλλοντας φορολογικές απαλλαγές σε ορίζοντα χρόνου διετίας αν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις αντέξουν να πληρώνουν έως τότε τις υποχρεώσεις τους.
Τελευταίος στη σειρά όσων υπόσχονται φορολογικές απαλλαγές ήρθε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μίλησε σε συνέδριο του ΣΕΤΕ για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους αλλά και την αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ρύθμιση του χρέους γιατί, όπως είπε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι προϋπόθεση για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αυτό είναι προϋπόθεση για να δανειστούμε από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια εντός του 2017, ούτως ώστε το 2018 να έχει ωριμάσει αυτή η διαδικασία», επισήμανε ο κ. Δραγασάκης.
Επίδομα θέρμανσης: Ανοιχτή η πλατφόρμα - Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις
Συνέχισε επίσης λέγοντας ότι «στη βάση αυτών των εξελίξεων μπορεί να διεκδικηθεί και η μείωση των πλεονασμάτων από το 2018 και μετά» και επισήμανε ότι «μέχρι και το 2018 μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους που έχουμε βάλει, δεν θα χρειαστεί ούτε κόφτης ούτε άλλα μέτρα. Αλλά μετά το 2018, όχι μόνο θα είναι δύσκολη η επίτευξη αυτών των στόχων, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί και δημοσιονομικός χώρος για να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές, για να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, και αυτό είναι κάτι το εφικτό, εφόσον υπάρξει μείωση των πλεονασμάτων».
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών κάνουν μεν σχεδόν καθημερινά ευνοϊκές δηλώσεις για έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος πριν από το τέλος του χρόνου, αλλά έχουν όλοι τους κοινό παρονομαστή ότι όλα θα ξεκινήσουότι περιν μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Μάλιστα, τονίζουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρλαμβάνει δύσκολα θέματα, κρίνεται επιτακτική, ώστε εκείνοι που αντιτίθενται σε μια προχωρημένη λύση στο ζήτημα του χρέους, δηλαδή οι Γερμανοί, να μη χρησιμοποιήσουν την όποια καθυστέρηση ως πρόσχημα για την παραπομπή των αποφάσεων στις καλένδες.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη εκδοσή του Ελεύθερου Τύπου