«Αυτό που βλέπουμε στις προβολές για τον πληθωρισμό δεν μας αρέσει», είπε χθες ο Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι στη συνεδρίαση του συμβουλίου Νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που προηγήθηκε συζητήθηκε ο τρόπος και χρόνος ενεργοποίησης των όπλων της νομισματικής πολιτικής για την αναστροφή της κατάστασης.
Παραδέχθηκε ότι υπήρχαν αντίθετες φωνές στο συμβούλιο, αλλά τόνισε ότι ανατέθηκε στις επιτροπές της ΕΚΤ να κάνουν νέες προβολές ώστε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση στις 13 Σεπτεμβρίου αν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και ποια θα είναι αυτά. Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ μετά το συμβούλιο η θέση που εκφράζεται είναι ξεκάθαρη: «Εάν το outlook του πληθωρισμού συνεχίσει να απέχει από τον στόχο, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να αναλάβει δράση», αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι το Δ.Σ. «παραμένει σε ετοιμότητα να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».
Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει ότι ανέθεσε στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωσυστήματος να εξετάσουν εναλλακτικές, περιλαμβανόμενων τρόπων για την ενίσχυση του forward guidance στα επιτόκια, μέτρα άμβλυνσης όπως ένα σύστημα βαθμίδων [για τα αποθεματικά των τραπεζών] και επιλογές για το μέγεθος και τη σύνθεση πιθανών νέων αγορών περιουσιακών στοιχείων (QE).
Κάτω από 2% το 10ετές
Έχοντας προεξοφλήσει την εξέλιξη οι αγορές προχώρησαν σε μαζικές αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης με τα ελληνικά να έχουν και πάλι την τιμητική τους. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έσπασε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το ψυχολογικό όριο του 2% φτάνοντας το 1,98% το πρωί για να επανέλθει στη συνέχεια της συνεδρίασης στο 2,01. Ο πενταετής τίτλος βρίσκεται και αυτός μια ανάσα πριν η απόδοσή του υποχωρήσει κάτω από το 1% (βρίσκεται αυτή την ώρα στο 1,067%), ενώ και το νέο επταετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 1,75 έναντι του επιτοκίου 1,9% της αρχικής έκδοσης. Η ώθηση για την άνοδο των τιμών των κρατικών τίτλων όλης της ευρωζώνης έρχεται από την προσδοκία ότι ο κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα την επανεξέταση του QE από συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 13 Σεπτεμβρίου.
Στη φάκα της ΑΑΔΕ γνωστή αλυσίδα εστίασης και νυχτερινά κέντρα - Είχαν… ξεχάσει να διασυνδέσουν POS με ταμειακές
Η Ελλάδα δεν θα έχει άμεσο όφελος από μια τέτοια κίνηση, αφού η ένταξη των ομολόγων κάποιας χώρας της Ευρωζώνης στην ποσοτική χαλάρωση προϋποθέτει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην επενδυτική βαθμίδα για δύο από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Ωστόσο θα συμπαρασύρει και τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
ΦΠΑ και έσοδα
Η υπέρβαση του ΦΠΑ κατά 575 εκατ. ευρώ αλλά και τα μη υπολογισμένα έσοδα ύψους 1,75 δισ. στήριξαν τα φορολογικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου του χρόνου υπερκαλύπτοντας την κόπωση που καταγράφει η είσπραξη άμεσων φόρων. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου -Ιουνίου το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23.450 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.941 εκατ. ευρώ ή 9,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.
Στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του χρόνου περιλαμβάνoνται περίπου 1,75 δισ. ευρώ που αναλύονται σε 1,12 δισ. το τίμημα από την επέκταση της σύμβασης του ΔΑΕ Ελ. Βενιζέλος και 644 από ANFAs τον Μάιο 2019.
Σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 575 εκατ. ευρώ είχαν οι εισπράξεις από ΦΠΑ (κυρίως λόγω του ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών που είχε υπέρβαση κατά 630 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, η είσπραξη άμεσων παρουσίασε για το πρώτο εξάμηνο υστέρηση 216 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ήταν πλεονασματικό. Το πλεόνασμα έφτασε τα 381 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.573 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 46 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.
Από την έντυπη έκδοση