Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός διευκρίνισε σε συνέντευξή του ότι «όταν έχετε στεγαστικό με τον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη καλύπτεστε και για χρέη προς δημόσιο και για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ισχύει για όλες τις κατηγορίες δανείων».
Όπως ανέφερε επίσης «αν δεν έχετε στεγαστικό δάνειο υπάρχει μικρό νομικό κενό, και συζητάμε πώς θα καλυφθεί». Επίσης, διαβεβαίωσε πως υπάρχει δυνατότητα αλλαγών από την κυβέρνηση διαβεβαίωσε. Η ρύθμιση ισχύει μέχρι τέλους του 2018.
Ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες δανειοληπτών: αφενός τα νοικοκυριά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αφετέρου οι έμποροι – επιχειρηματίες οι οποίοι δεν εμπίπτουν στους προστατευτικούς νόμους, αλλά ανήκουν στον πτωχευτικό κώδικα.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Ο κ. Σταθάκης τόνισε επίσης ότι με κυβερνητική ρύθμιση απαγορεύεται η πώληση της πρώτης κατοικίας των εμπόρων – επιχειρηματιών σε funds.
Ο υπουργός ανέφερε πως οι τράπεζες σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), έθεσαν ως στόχο να απομειώσουν το 40% των κόκκινων δανείων τους έως το 2019, με κάθε τράπεζα να καλείται να εκπονήσει το δικό της πρόγραμμα.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα» τόνισε ενώ αναφορικά με το δανεισμό σε ελβετικό φράγκο, χαρακτήρισε ως καλή σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου η οποία πρέπει να επικυρωθεί νομικά και να γίνει δεσμευτική. Σημείωσε πάντως ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν το ίδιο πρόβλημα και δεν έχει εξευρεθεί ακόμη κοινή λύση για όλα τα κράτη – μέλη. «Η ΕΕ έβγαλε οδηγία ο συναλλαγματικός κίνδυνος να είναι προστατευμένος, αλλά από τούδε και στο εξής» διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης.
Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις Ολάντ περί τυπώματος δραχμών στη Ρωσία, αλλά και τη φημολογούμενη παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον στον Τσίπρα για να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ο κ. Σταθάκης είπε ότι δεν έχει ενημέρωση, δεν μπορεί να τοποθετηθεί και να κάνει κάποιο σχόλιο.