Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις και τις 120 δόσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Μέχρι το φθινόπωρο αποφάσισε να παρατείνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης οφειλετών του Δημοσίου στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Επιπλέον, οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων παρατάθηκαν κατά 4 εβδομάδες και λήγουν πλέον στο τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό TRT, η προθεσμία, η οποία δόθηκε στους οφειλέτες του Δημοσίου για να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση των άρθρων 98-109 του Ν. 4611/2019 για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις φορολογικές αρχές έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, παρατείνεται κατά τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, η προθεσμία η οποία λήγει κανονικά στις 28 Ιουνίου παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Δημοσιοποίηση

Ως εκ τούτου εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν από σήμερα περίπου 4 μήνες στη διάθεσή τους για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ που τις έχουν αφήσει αρρύθμιστες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί να σπεύσουν να τις ρυθμίσουν πριν από τις 28 Ιουνίου, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη έκπληξη της δημοσιοποίησης των στοιχείων τους (συνοδευόμενων με τα ποσά που οφείλουν) στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουνίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα αναρτήσει στον διαδικτυακό της τόπο (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr) λίστες με τα ονόματα, τις επωνυμίες, τις διευθύνσεις και τους ΑΦΜ όλων των φυσικών και των νομικών προσώπων που έχουν αφήσει απλήρωτα ή αρρύθμιστα για περισσότερο από ένα έτος ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς τις φορολογικές υπηρεσίες.

Η απόφαση για την παράταση της προθεσμίας υπαγωγής των οφειλετών του Δημοσίου στη ρύθμιση του Ν. 4611/2019 έχει υπογραφεί ήδη από την κ. Παπανάτσιου και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, εκτός απροόπτου, σήμερα. Η ρύθμιση, από τις 21 Μαΐου που τέθηκε σε ισχύ, έχει τύχει θερμότατης υποδοχής από χιλιάδες οφειλέτες. Μέσα στις πρώτες 7 ημέρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των αιτήσεων (από τις 21 έως τις 28 Μαΐου) υποβλήθηκαν περισσότερες από 45.000 αιτήσεις και ρυθμίστηκαν ήδη οφειλές συνολικού ύψους 402 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 311 εκατ. ευρώ είναι κύρια οφειλή και τα 91 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις.

Η ρύθμιση είναι ιδιαίτερα ελκυστική για οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα, ατομικές επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσουν έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση τουλάχιστον 10% επί των συσσωρευμένων προσαυξήσεων και τόκων, οφειλές τους προς τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31-12-2018. Επιπλέον, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σημαντικής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31-12-2018 οφειλών προς τις φορολογικές υπηρεσίες, καθώς επιτρέπει να εξοφληθούν τμηματικά έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις ακόμη και ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ήδη ρυθμιστεί έως και σε 12 ή έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με βάση τις «πάγιες ρυθμίσεις» των Ν. 4152/2013 και 4174/2013.

Ποιες οφειλές αφορά

Ειδικότερα, στη ρύθμιση των άρθρων 98 έως 109 του Ν. 4611/2019 επιτρέπεται να υπαχθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 οφειλών, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης (ΔΟΥ/Ελεγκτικών Κέντρων/Τελωνείων) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Προαιρετικά, μετά από επιλογή του οφειλέτη, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμες έως και τις 31-12-2018 οφειλές οι οποίες έχουν ήδη υπαχθεί σε «πάγια ρύθμιση» 12 ή 24 δόσεων, η οποία είναι σε ισχύ.

Η αίτηση για την υπαγωγή υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία λειτουργεί στο ΤΑΧΙSnet.

Νέες διορίες

Εν τω μεταξύ, με άλλη απόφαση που υπέγραψε η κ. Παπανάτσιου και δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρατείνονται έως τις 29 Ιουλίου 2019:

* Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2018.
* Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για το φορολογικό έτος 2018. Η παράταση στην περίπτωση αυτή ισχύει για τις δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2019.
Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες έληγαν κανονικά την 1η Ιουλίου.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Προσοχή: Δεν χάνεται το κούρεμα για όσους έχασαν τις 120 δόσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

e-ΕΦΚΑ: Επανένταξη των πληγέντων από την πανδημία στις 120 δόσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις – Ποιους αφορά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή τους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατάση υποβολής μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου

Λάμπρος Κατσαρός

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου

Λάμπρος Κατσαρός

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής έως τις 10 Σεπτεμβρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οδηγός για τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις