O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προειδοποίησε σε δηλώσεις του την Πέμπτη στους Financial Times ότι το πακέτο των προεκλογικών παροχών το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να εκτροχιάσει τον δημοσιονομικό στόχο που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους πιστωτές της.
Η προειδοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα έγινε καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε κακήν κακώς την Τετάρτη μέτρα τα οποία η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει πως θα τονώσουν τη δημοτικότητα της ενόψει των ευρωεκλογών στις 26 Μαϊου.
Το πακέτο με τις μειώσεις στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό μπόνους μπορεί να κοστίσουν περίπου €1 δισ., σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Παράλληλα, προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχιστεί καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδυνθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
«Η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, ενώ τη φετινή χρονιά θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης», σημείωσε στη συνέχεια.
Την Τετάρτη ο αρχιτραπεζίτης είχε δηλώσει στο ΑΠΕ ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τα οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά της κεντρικής τράπεζας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τον Αύγουστο το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αλλά έχει δεσμευτεί να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% ως το 2022.
Η κυβέρνηση ξεπέρασε τον περσινό στόχο για το πλεόνασμα αλλά δέχτηκε κριτική από τους πιστωτές της Ελλάδας, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ότι έβαλε φραγμό στη δυνητική ανάπτυξη με τις μεγάλες αυξήσεις στους φόρους και την ταυτόχρονη μείωση των δαπανών για επενδύσεις.