Ο Υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι, η κυβέρνηση εστιάζει στο σωστό μείγμα δημοσιονομικών πολιτικών – μεταξύ των οποίων και οι υψηλότεροι φόροι που επιβάλλονται στα ανώτερα οικονομικά στρώματα – και στη χαλάρωση των περικοπών στον τομέα του Δημοσίου, μέσω συνεχιζόμενης πίεσης για την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος διάσωσης.
«Οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία είχαν φθάσει σε οριακό επίπεδο και έτσι, αποφασίσαμε ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές σ’ αυτούς τους τομείς» εξήγησε, ενώ ερωτηθείς για τη δημοσκοπική «κατάρρευση» της κυβέρνησης, ο Γ.Σταθάκης σημείωσε ότι, οι έρευνες στέλνουν μήνυμα πως η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει ευρεία υποστήριξη.
«Υπάρχει η αντίληψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία και να αναπτύσσει τις πολιτικές της», είπε σχετικά.
Σχετικά με τις περικοπές, εξήγησε ότι, «πέρυσι είχαμε την αίσθηση, και νομίζω είχαμε δίκιο, ότι δεν ήταν δυνατές περαιτέρω περικοπές στον δημόσιο τομέα –οι μισθοί μειώθηκαν κατά 40% τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια και οι δημόσιες δαπάνες στην εκπαίδευση και την υγεία είχαν φθάσε σε πολύ οριακό επίπεδο, έτσι πήραμε την απόφαση ότι δεν θα υπήρχαν περαιτέρω περικοπές» και πρόσθεσε ότι, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα ήταν εφικτοί με την «πιο σταδιακή προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων και αυξάνοντας την φορολογία εκεί που θα είχε μικρότερη επίπτωση-που σημαίνει στους πιο εύπορους της κοινωνία».
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην υλοποίηση του προγράμματος στο ακέραιο.
«Η κυβέρνηση μπορεί να επικριθεί για το μείγμα των πολιτικών της και για σειρά άλλων θεμάτων, αλλά είναι δεσμευμένη για την εφαρμογή της συμφωνίας διάσωσης, για την επίτευξη των στόχων της ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό πεδίο και για το ότι είναι μία κυβέρνηση που τηρεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί», ξεκαθάρισε.
Ποσοτική χαλάρωση και χρέος
Καλούμενος να σχολιάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και θα έχει συναφθεί συμφωνία για το χρέος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στο ζήτημα, τόνισε ότι, οι παραπάνω ενέργειες θα δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα νιώσουν ασφαλέστερα, αφού η ελληνική οικονομία θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.