Τροχιά «αξιοποίησης» παίρνει το σύνολο του 51% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ αφού περνάει έστω και σε δύο δόσεις (17% μέσω ΤΑΙΠΕΔ και 34% μέσω ΕΔΗΣ) στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με ένα από τα βασικά κεφάλαια του προσχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο κεφάλαιο προβλέπεται ότι στον τέταρτο κλάδο του υπερταμείου, την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε., θα ενταχθούν ως β’ ομάδα άλλες πέντε ΔΕΚΟ στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δύο εταιρίες ύδρευσης, η ΕΛΒΟ, η Εταιρία Δημοσίων Υποδομών και η Αττικό Μετρό Α.Ε. Εκτός της λίστας για διαφορετικούς η καθεμία λόγους μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ.
Το νομοσχέδιο-σκούπα των 33 σελίδων με τα τελευταία από τα προαπαιτούμενα της α΄αξιολόγησης αναμένεται να το κατάθεση σήμερα η κυβέρνηση σήμερα στην Βουλή.
Αν και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη (δύο μέρες πριν την συνεδρίαση του Euro Working Group στις 29 Σεπτεμβρίου) εξελίσσεται μάλλον σε τυπική διαδικασία, χωρίς σασπένς για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την πανηγυρική και ευρεία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία κύρωση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, σειρά παίρνουν και μισή ντουζίνα ΔΕΚΟ («φιλέτα» οι περισσότερες) για μεταβίβαση στο υπό σύσταση υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας.
Με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου που διέρρευσε, έξι ΔΕΚΟ περνούν στο νέο υπερταμείο: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κ.ά).
«Ό,τι πάει στο Ταμείο δεν σημαίνει πως θα πουληθεί. Ακόμα και αν δεν πουληθεί, θα αξιοποιηθεί και θα λειτουργεί υπό καλύτερο management, ενώ ο πολιτικός έλεγχος θα ανήκει στα αρμόδια υπουργεία» λένε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «λειαίνοντας» έτσι και τυχόν αντιδράσεις για την μεταβίβαση των εν λόγω κρατικών επιχειρήσεων.
Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται σειρά ρυθμίσεων για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της υποχρέωσης εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλουl. Πρόκειται για τις διατάξεις που είχαν τεθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται όμως και αλλαγές στο ασφαλιστικό όπως:
-υπαγωγή των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, και δεν είναι αγρότες, από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ
-ακριβαίνει η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, καθώς μειώνεται στο 2% η έκπτωση ανά έτος.
-υπαγωγή αγροτών και νέων επιστημόνων με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥ
Για να κλείσει η λίστα με τα προαπαιτούμενα, υπάρχουν σειρά ακόμα παρεμβάσεων που όμως δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, όπως
– η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Υπερταμείου, θέμα το οποίο συζητείται με τους θεσμούς
– η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.
– η μεταβίβαση του 5% που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
– ο διπλασιασμός των ποσοτήτων που βγάζει η ΔΕΠΑ στις δημοπρασίες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά.
– η ολοκλήρωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια του ΤΧΣ και των τραπεζών, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί πιθανότατα τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, πρώτος σταθμός για την έγκριση αλλά και για την εκταμίευση της δόσης παραμένει η συνεδρίαση του EWG στις 29 Σεπτεμβρίου και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την τελική απόφαση εκταμίευσης της δόσης.