Με δεδομένο πως η ΔΕΗ έχει επισημάνει πολλάκις πως θέλει να συμπεριλάβει ρήτρα διοξειδίου -δηλαδή οι τιμές να προσαυξάνονται όταν ανεβαίνουν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο χρηματιστήριο- κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους, η ΡΑΕ προσπαθεί να βρει μάλλον τη χρυσή τομή.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, στόχος είναι «να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών που δεν θέλουν να εκτίθενται σε αβεβαιότητα ως προς τη δαπάνη για την ηλεκτρική ενέργεια ή δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη φιλοσοφία των ρητρών μεταβολής των τιμολογίων που εφαρμόζουν οι προμηθευτές».
Αυτό που θέλει λοιπόν να κάνει η ΡΑΕ είναι να βάλει στους προμηθευτές την υποχρέωση να παρέχουν στους καταναλωτές την επιλογή του σταθερού τιμολογίου, που θα είναι μεν ακριβότερο, αλλά θα προστατεύει τον καταναλωτή από οποιαδήποτε μεταβολή του κόστους και θα ισχύει για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους. Παράλληλα, τα τιμολόγια που είναι συνδεδεμένα με ρήτρες θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον ένα μεταβατικό διάστημα, κατά το οποίο θα γίνει και η αξιολόγησή τους.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών της ΡΑΕ περιλαμβάνονται:
– Μειώσεις στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν τη νυχτερινή κατανάλωση. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν στο μεσαίο (1.600-2.000 κιλοβατώρες) και το υψηλό κλιμάκιο κατανάλωσης (πάνω από 2.000 kwh) όπου οι τιμές θα προσαρμοστούν αντίστοιχα για το μεσαίο κλιμάκιο από 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα κοντά στο 0,015 ευρώ και για το υψηλό από 0,085 ευρώ σε 0,03 ευρώ.
– Η λειτουργία ειδικής εφαρμογής για τη σύγκριση των τιμολογίων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που θα επιτρέπει στον καταναλωτή την ορθή αξιολόγηση των προσφερόμενων σε αυτόν τιμολογίων, ώστε να προβεί στην καταλληλότερη για αυτόν επιλογή.
– Μεταβολή των τιμολογίων στο ανταγωνιστικό σκέλος, ύστερα από προειδοποίηση των καταναλωτών και εφαρμογή μετά από εύλογο διάστημα (π.χ. ορισμένων μηνών).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση για τις ΥΚΩ θα αφορά περίπου 30.000 οικογένειες που χρησιμοποιούν εντατικά το νυχτερινό τιμολόγιο και έχουν αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες που ισχύει η μειωμένη χρέωση.
Ταυτόχρονα, η πρόταση της ΡΑΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (απαιτεί νομοθετική ρύθμιση) θα περιλαμβάνει και αναδρομική εφαρμογή από 1.11.2018.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου