Μάλιστα, σε αυτά τα χρόνια το Ελληνικό Χρηματιστήριο όχι μόνο δεν ακολούθησε στην άνοδο, αλλά έγραψε έως και συντριπτικές απώλειες, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μια τραπεζοκεντρική αγορά όπως το Χ.Α.
Από εκεί και πέρα, η υπόθεση της Folli Follie έπαιξε το ρόλο της, κυρίως στη στάση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι ενσωμάτωσαν με τη μορφή έκπτωσης ένα νέο ρίσκο στις αποτιμήσεις, ακολουθώντας πολύ συντηρητικές επενδυτικές τακτικές.
Ασφαλώς, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια υπήρξε σημαντικός αριθμός μετοχών με διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις, υπήρξαν τίτλοι που μέσα στο 2018 κατέγραψαν νέα ιστορικά (Κρι Κρι, Ικτίνος, Πλ. Κρήτης, Mermeren) ή πολυετή υψηλά (Motor Oil, Quest, EEE), όμως όλα αυτά «σκεπάστηκαν» από τις άσχημες επιδόσεις των βασικών δεικτών, ενώ όλα δείχνουν ότι το 2018 θα αποδειχθεί η τέταρτη συνεχής χρονιά μείωσης της μέσης ημερήσιας μικτής αξίας συναλλαγών.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., από το 1999 και τις 10 χειρότερες μέρες συναλλακτικής δραστηριότητας, οι δύο σημειώθηκαν στην τρέχουσα χρονιά και πιο συγκεκριμένα στις 6/8 (12,8 εκατ.) και 8/8 (14 εκατ.), χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, στις λίγες συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Από το 2008 έχουν φύγει από το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και για διαφορετικούς λόγους περισσότερες από 110 εταιρίες, χώρια αυτές που συγχωνεύτηκαν με άλλες εισηγμένες, ενώ μερικές «μεγάλες» εισηγμένες έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό (Coca-Cola, Viohalco, πιθανότατα Τιτάν και παλαιότερα S&B Βιομηχανικά Ορυκτά) και δεν αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί.
Στο Χ.Α. σήμερα και σε όλες τις κατηγορίες εισηγμένων, πλην ομολογιακών εκδόσεων, διαπραγματεύονται 187 τίτλοι και αρκετοί από αυτούς παρουσιάζουν μηδενικό ή ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ολοκληρώνουν πλήθος συνεδριάσεων με μηδενικές ή ελάχιστες συναλλαγές.
Ο κίνδυνος να περιοριστεί κι άλλο ο αριθμός των εισηγμένων έχει να κάνει με τις επικείμενες διαγραφές, όπως η περίπτωση του Υγεία, όπου είναι σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση, των Μινωικών Γραμμών, όπου η Γ.Σ. αποφάσισε τη διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α., αναμένονται στο μέλλον οι δημόσιες προτάσεις σε Σελόντα και Νηρέα, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν για την Περσεύς θα χρειαστεί να γίνει δημόσια πρόταση.
Επόμενο ερωτηματικό η Nexans, καθώς οι μέτοχοι μειοψηφίας προσπαθούν να μπλοκάρουν τη δημόσια πρόταση, ανεβάζοντας το «bid» υψηλότερα των 1,60 ευρώ (τιμή δημόσιας πρότασης).
Πρόσφατα, δημόσια πρόταση υπεβλήθη από τον βασικό μέτοχο και στην εταιρία Ντρουκφάρμπεν, στην τιμή των 1,40 ευρώ ανά μετοχή, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δικαιώματος εξαγοράς, ο προτείνων θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης Γ.Σ., με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α.
Επίσης, το Ιασώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, έχει δεχθεί πρόταση από ξένο fund. Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και η επικείμενη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia.
Επιπλέον, υπάρχει και η κατηγορία της επιτήρησης, όπου βρίσκονται 31 εταιρίες, με τις περισσότερες να έχουν οικονομικά θέματα και άρα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αναστολής διαπραγμάτευσης, ενώ μέσα στο 2018 διεγράφησαν οι εταιρίες Κορρές και Αθηνά.
Οι λόγοι για τους οποίους το Χ.Α. «έμεινε μισό» έχουν, κυρίως, να κάνουν με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν πολλές εισηγμένες, αλλά και με την επιλογή βασικών μετόχων, εγχώριων και ξένων, να αποσύρουν τις εταιρίες τους από το ταμπλό, αφού η άντληση κεφαλαίων έγινε δύσκολη υπόθεση, το κόστος παραμονής είναι υψηλό και το κύρος που έδινε παλιά το Χρηματιστήριο δεν υπάρχει πλέον.
Ο αριθμός της φυγής εντυπωσιακός, που δεν αποτελεί απότοκο μόνον της κρίσης και του «εξοστρακισμού» από τις Αρχές της Κεφαλαιαγοράς εισηγμένων χωρίς δραστηριότητα, ή σε καθεστώς αμφίβολης βιωσιμότητας, αλλά και οικειοθελών αποχωρήσεων εταιριών στο πλαίσιο διαφορετικών στρατηγικών επιλογών.
Από την άλλη, μέσα στο 2018 και μετά από καιρό αναθερμάνθηκαν τα εταιρικά deals με μεγάλη κινητικότητα στο χώρο του real estate, της ενέργειας, του τουρισμού και της Υγείας.
Από την αρχή του έτους μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης της 20/12/2018 ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κατέγραφε απώλειες 23,54%, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών απώλειες 52,17% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. απώλειες 8,8 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι μέχρι και τις 20/12/2018 τις καλύτερες επιδόσεις σημείωναν οι μετοχές των Τζιρακιάν (2.854,55%), Mermeren (248%) και Περσέα (187,36%).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]