Σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν με λανθασμένο τρόπο και οδήγησαν σε άδικους καταλογισμούς υπέρογκων ποσών πρόσθετου φόρου εισοδήματος και προσαυξήσεων αλλά και σε άδικες ποινικές διώξεις με βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος των ελεγχομένων για φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.
Καμπανάκι
Τον τεράστιο αυτό κίνδυνο για τα δημόσια ταμεία αλλά και την άδικη πολλές φορές καταδίωξη πολιτών από το κράτος καταδεικνύουν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην υπόθεση του ελέγχου του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη: οι φορολογικές αρχές καταλόγισαν στον συγκεκριμένο φορολογούμενο φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ για εμβάσματα συνολικού ύψους 5,3 εκατ. ευρώ που αυτός έστειλε στην Κύπρο τη διετία 2010-2011, θεωρώντας το ποσό αυτό κατά το μεγαλύτερο μέρος του ως αδήλωτο και αποκρυβέν εισόδημα, αλλά το Διοικητικό Εφετείο, στο οποίο προσέφυγε ο τραγουδιστής, απεφάνθη μετά από μία μακρόχρονη διαδικασία ότι αδίκως του καταλογίστηκαν τα 4 εκατ. ευρώ και καλεί το Δημόσιο να του επιστρέψει ποσό 800.000 ευρώ που ήδη είχε καταβάλει ο κ. Χατζηγιάννης έναντι του συνολικού χρέους του!
ΑΣΕΠ: Οριστικά αποτελέσματα για 74 θέσεις κατηγορίας ΤΕ της προκήρυξης 6Κ/2024
Σύμφωνα με πληροφορίες το στοιχείο το οποίο έκρινε την υπόθεση υπέρ του Μ. Χατζηγιάννη ήταν το γεγονός ότι ο έλεγχος χαρακτήρισε ως «μη δηλωθέν εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα» το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού των εμβασμάτων και θεώρησε ότι το «εισόδημα» αυτό αποκτήθηκε τα έτη κατά τα οποία εστάλησαν τα εμβάσματα στην Κύπρο, δηλαδή το 2010 και το 2011.
Ετσι, ο έλεγχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «μη δηλωθέν εισόδημα» αποκτήθηκε (η «προσαύξηση περιουσίας» έλαβε χώρα) τα έτη 2010 και 2011 και δεν συμπεριελήφθη στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλε ο τραγουδιστής τα έτη 2011 και 2012, αντίστοιχα.
Γιώργου Παλαιτσάκη
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου