Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και τα υπερπλεονάσματα για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.
Μόνο για τους δυο αυτούς φόρους θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουν και τη μηνιαία δόση της ρύθμισης ή των ρυθμίσεων που έχουν υπαχθεί για την τμηματική εξόφληση των οφειλών τους.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρήσεις καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν τα εξής:
- Την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
- Τη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα
- Την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2018 και
- Τις δόσεις ρυθμίσεων οφειλών στην εφορία.
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πανηγυρίζει στη Βουλή αλλά η πραγματικότητα για τους Ελληνες πολίτες είναι θλιβερή και αυτό αποτυπώνεται και από τα νούμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν καταβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 7,8 δισ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό τον Αύγουστο ήταν 6,4 δισ. ευρώ .
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:
Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Τα επόμενα βήματα και οι εκτιμήσεις για αποθέματα
1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 103,09 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 7,8 δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου
Από τα 7,8 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται στα 6,16 δισ. ευρώ οι οποίοι φούσκωσαν κατά 513 περίπου εκατ. ευρώ συγκριτικά με το οκτάμηνο του έτους.
2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,3 εκατ. ευρώ .Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,8 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
3. Σε 1.148.583 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.
Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 3,9 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών.
4. Από το σύνολο των οφειλών 16,8 δισ ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 86,29 δισ. ευρώ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]