Ο ΣΕΒ αποδίδει τη μείωση της ανεργίας περισσότερο με την αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας (μείωση κατώτατου μισθού, μερική απασχόληση, μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2014 κ.ο.κ.), υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτά τα μέτρα η ανεργία θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,9% η ανεργία τον Αύγουστο – Σχεδόν 900.000 οι άνεργοι
Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, για να πέσει ταχύτερα η ανεργία χρειάζονται πολιτικές που θα παρακινούν άτομα εκτός της αγοράς εργασίας να μπουν στο εργατικό δυναμικό, όπως οι γυναίκες που μένουν στο σπίτι ή άτομα εντός της αγοράς εργασίας να καθυστερήσουν την έξοδό τους, π.χ. ηλικιωμένοι να συνεχίσουν να δουλεύουν και ανάσχεση του brain drain.
Ειδικά για τις γυναίκες τονίζεται ότι εμποδίζονται στην απασχόληση, κυρίως λόγω μητρότητας, αλλά και λόγω του de facto ρόλου που παίζουν στην ανατροφή των παιδιών και στην φροντίδα των ηλικιωμένων. «Το θέμα της υπογεννητικότητας δεν αντιμετωπίζεται με το να μην συμμετέχουν οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό. Η κοινωνία πρέπει να στηρίξει τις γυναίκες, και ως μητέρες και ως εργαζόμενες», τονίζει ο ΣΕΒ.
Αναφορικά με τους συνταξιούχους επισημαίνεται ότι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών από 87,8 χιλιάδες άτομα το 2007 μειώθηκαν, λόγω της μεγάλης ύφεσης, σε 54,2 χιλιάδες άτομα το 2013 (-38%), και έκτοτε έχουν αυξηθεί σε 70 χιλιάδες άτομα (2017).
«Τα πρώτα χρόνια της κρίσης σημειώθηκαν αθρόες συνταξιοδοτήσεις, καθώς πολλοί πίστεψαν ότι ένα συνταξιοδοτηθούν, η σύνταξη τους θα είναι κατοχυρωμένη σε κάποιο επίπεδο. Αργά ή γρήγορα, συνειδητοποίησαν ότι αυτό δεν συμβαίνει και, υπό την πίεση των πενιχρών συντάξεων, άρχισαν και πάλι να δουλεύουν για να στηρίξουν το εισόδημά τους», αναφέρει ο ΣΕΒ και ζητά να αλλάξει η φορολογική μεταχείριση και να μην «κατάσχεται» στην ουσία η σύνταξή τους επειδή δουλεύουν.
Τέλος για το brain drain η εκτίμηση του ΣΕΒ είναι πως στο διάστημα 2009 – 2017 μετανάστευσαν 374.000 άτομα από τα οποία οι 205.000 ήταν άνδρες και οι 169.000 γυναίκες. «Η μετανάστευση στο εξωτερικό απομειώνει το εργατικό δυναμικό και στερεί τη χώρα από άτομα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
«Συνεπώς, το brain drain είναι μια εξέλιξη που πρέπει πάση θυσία να αντιστραφεί. Και αυτό δεν γίνεται μόνο με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Απαιτεί ιδιωτικές επενδύσεις και ισχυρότερο αναπτυξιακό περιβάλλον», καταλήγει ο ΣΕΒ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]