Μέχρι τον Ιούλιο έχουν εισπραχθεί από άμεσους φόρους περίπου 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 12 δισ. ευρώ επιπλέον θα πρέπει να πληρωθούν «οικειοθελώς» σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιότερων ετών. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 5 δισ. ευρώ -έχει προϋπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν με το «έτσι θέλω»- μέσω κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών όπως αποκάλυψε το τεχνικό μνημόνιο.
Από την άλλη βέβαια κάποιοι μέσα στο ΥΠΟΙΚ δεν είναι αιθεροβάμονες. Υπολογίζουν ότι αυτή η υπερβολική πίεση το πιο πιθανό είναι ότι θα αυξήσει κι άλλο τα ληξιπρόθεσμα, τα οποία μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούν να αγγίξουν τα 95 δισ. ευρώ από τα 89 δισ. ευρώ που υπολογίζονται σήμερα.
Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή πιλοτικού σχεδίου στα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού (και των φορέων που εποπτεύουν) με εξοικονόμηση δαπανών από 5% έως 20%. Ταυτόχρονα εξετάζεται να εφαρμοστούν νωρίτερα κάποιοι φόροι όπως στα καύσιμα και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2016 αντί την 1η Ιανουαρίου 2017, που προβλέπει ο νόμος.
Οι νέοι φόροι θα επιβαρύνουν τις τιμές των καυσίμων από 8 έως 12 λεπτά ανά λίτρο.
Το ποσό που θα «εισπραχθεί» μέσω… των χιλιάδων κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών μπορεί να μεγαλώσει αν αναλογιστεί κανείς τη συγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων τους τελευταίους μήνες του χρόνου. Από το συνολικό λογαριασμό έχει πληρωθεί μόνο η πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου