Αυτό περίπου περιέγραψε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο το οικονομικό επιτελείο που αντιμετώπισε το γερμανικό μπλόκο της δόσης των 15 δισ. ευρώ για την παράταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου με κόστος μόλις 28 εκατ. ευρώ.
Τα πράγματα είναι απλά: Οσοι επιμένουν ότι τα 1,8 δισ. για την περικοπή των συντάξεων μπορούν να εξοικονομηθούν αν μειωθεί κάπως το πλεόνασμα ύψους 3,2 δισ. που αναμένεται στα ασφαλιστικά ταμεία τον επόμενο χρόνο έμαθαν ότι με τη μείωση του στο 1,4 δισ. ευρώ επηρεάζεται αρνητικά όχι μόνο το υπερπλεόνασμα των 866 εκατ. ευρώ στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι δανειστές αλλά και ο ίδιος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο.
Μια μονομερής ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδας θα ενεργοποιούσε από το πουθενά τη ρήτρα που εντάχθηκε ακόμη και στην τελευταία έκδοση του Μνημονίου που περιείχε και την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Οτι δηλαδή, εκτός Μνημονίου το ΔΝΤ θα ζητήσει την εμπροσθοβαρή υλοποίηση του μέτρου της περικοπής του αφορολογήτου από το 2019 δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα σε μια προεκλογική χρονιά.
Η συζήτηση για την αναζήτηση «ισοδύναμων» μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ τελείωσε νωρίς καθώς όλοι παραδέχθηκαν ότι μετά τη φοροκαταιγίδα, που ξεκίνησε από το 2015 και ακόμη συνεχίζεται, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για νέες αυξήσεις φόρων αλλά ούτε και για μειώσεις δαπανών.
Επίσης επισημάνθηκε ότι μια τόσο μεγάλη αλλαγή λίγους μήνες μετά τη λήξη του Μνημονίου θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στη λύση για το χρέος αλλά και στην πορεία για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ελαφρύνσεις
Αντίθετα, πιο εφικτές είναι οι μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εξαγγελθεί και από τον πρωθυπουργό αλλά και από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και έχουν ήδη συμφωνηθεί και με τους δανειστές .
Το ζήτημα και εδώ είναι πώς θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα. Εδώ υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη, που στηρίζεται από μια πλειοψηφία κομματικών στελεχών, είναι να κατευθυνθεί στο σύνολο του σε ελαφρύνσεις του ΕΝΦΙΑ ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κοινωνική ανάδραση.
Ωστόσο η μείωση του φόρου με τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα αναμένεται να συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι γνωρίζουν πλέον ότι οι αλλαγές στο Ελληνικό Δημόσιο είναι και αργές και με πολλά λάθη.
Η εισήγηση του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθούν στο σύνολό τους τα χρήματα αυτά για την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Η πρόταση αυτή έχει δύο στόχους.
Ο πρώτος είναι ότι η ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την ανεπαίσθητη πρώτη αύξηση του κατώτερου μισθού μπορούν να δώσουν κάποια στοιχεία αισιοδοξίας για την αύξηση της απασχόλησης, που είναι και το βασικό ζητούμενο μετά το τέλος των Μνημονίων .
Ο δεύτερος είναι να περιοριστεί, έστω και ελάχιστα, η απόκρυψη εισοδημάτων στην οποία επιδίδονται από το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις ως «αμυντική τακτική» για να επιβιώσουν από τη φορολαίλαπα των τελευταίων ετών
Επιπλέον πρόκειται για ένα αναπτυξιακό μέτρο που θα περάσει εύκολα και χωρίς πολλές αντιρρήσεις και από τους δανειστές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]