Μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» μάλλον άφησε άφωνους τους πολυάριθμους ακροατές που μέσω παρεμβάσεων ζητούσαν να μάθουν αν τελικά θα εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το 2019. Στην αρχή ο υπουργός Οικονομικών έδειξε να θέλει να αποφύγει το θέμα λέγοντας ότι σε αυτή τη φάση η ελληνική πλευρά θέλει να κλείσει την τέταρτη αξιολόγηση. «Κάθε πράγμα στην ώρα του, εμείς είμαστε προσηλωμένοι στο να τελειώσει η 4η αξιολόγηση και να έχουμε τη λύση με το χρέος», είπε.
Οταν όμως το θέμα επανήλθε, εξέφρασε και την άποψή του λέγοντας: «Να δώσω μόνο ένα δίκιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να γίνει σοβαρή συζήτηση και να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Παλιά πήγαινα στους Ευρωπαίους και τους έλεγα: Δεν μπορείτε να κόψετε τις συντάξεις. Γιατί δεν μπορείτε να κόψετε τις συντάξεις; Διότι η θεία μου η τάδε, στην Πρέβεζα, βοηθάει το άνεργο παιδί της, βοηθάει τα εγγόνια της στο φροντιστήριο, βοηθάει το άλλο παιδί της στο νοίκι που είναι στην Αθήνα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλεγε ότι πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος», είπε, για να συνεχίσει: «Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε, και ειδικά το υπουργείο Εργασίας το μίνιμουμ στη διαπραγμάτευση, αλλά συγχρόνως σταδιακά να χτίσουμε και ένα κοινωνικό κράτος, , Η συζήτηση που υπάρχει για επίδομα στα νέα ζευγάρια, είτε για νοίκι είτε αν έχουν πάρει σπίτι με δάνειο που πληρώνουν. Είναι σημαντικά αυτά.. Αρα να κοιτάξουμε όλη την εικόνα», συνέχισε, για να καταλήξει: «Βεβαίως είναι ένα θέμα οι συντάξεις, βεβαίως έχουν κοπεί, βεβαίως σε μερικούς ανθρώπους έχουν κοπεί παραπάνω από ό,τι πρέπει, πολύ παραπάνω, αλλά δεν μπορεί όμως να ξοδεύουμε σχεδόν όσο ξοδεύουν ως ποσοστό για τις συντάξεις άλλες χώρες και πιο προωθημένες χώρες από εμάς και να μην πληρώνουμε σχεδόν τίποτε στις άλλες δαπάνες που χρειάζεται»
Χαμηλά ο πήχυς
Στο θέμα του χρέους είπε ότι υπάρχει μια συνεχής συζήτηση, αποφεύγοντας να δώσει χρόνο για την ολοκλήρωσή της. Ως κρίσιμο σημείο ανέφερε και τη λειτουργία του «γαλλικού μηχανισμού» (που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ), που προβλέπει ότι η επιμήκυνση θα μεγαλώνει αν δεν υπάρχει καλή ανάπτυξη.
«Η διαφωνία αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτό το μηχανισμό οι Γερμανοί τον θέλουν υπό όρους. Εμείς και όλοι οι άλλοι εκτιμούμε ότι αυτό είναι ενάντια στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί σήμα ασφάλειας στις αγορές. Να μην εξαρτάται από το τι θα πιστεύει εκείνη τη δεδομένη στιγμή ένας Γερμανός υπουργός Οικονομιών», είπε, για να καταλήξει: «Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λύση χρέους η Ελλάδα από μια υπερχρεωμένη χώρα, που είναι μόνη της και αποκομμένη από ό,τι ισχύει στην ευρωζώνη, θα μετατραπεί σε μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία. Με αυτήν την έννοια αν η Ν.Δ. ισχυριστεί ότι το πρόβλημα του χρέους δεν έχει λυθεί, θα το δεχτώ», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο ρόλος του ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι πλέον ούτε και οι Ευρωπαίοι θέλουν -όσο πριν- το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα .
«Το ΔΝΤ έχει κουράσει περισσότερο άλλους από εμάς με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του, οι οποίες πέφτουν πολύ έξω από τα αποτελέσματα που έχουμε», είπε και τόνισε ότι «ο ρόλος του Ταμείου θα διευκρινιστεί με τη λύση που θα πρέπει να έχουμε για το χρέος. Με παρόν το Ταμείο μπορεί να πάρουμε καλύτερη λύση για το χρέος, ή αν υπάρξει διαφωνία με τους Ευρωπαίους το Ταμείο μπορεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα».
Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]