Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση-«βόμβα»: Online σύνδεση της εφορίας με τα λογιστήρια

Άνοιξε η πλατφόρμα για ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ταμεία

Πρόταση-βόμβα για την οnline διασύνδεση των λογιστών και των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ) κατέθεσε ο διοικητής της Αρχής Γ. Πιτσιλής, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ έθεσε στον δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, μέσω της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής τήρησης των φορολογικών βιβλίων.

Ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι στη φορολογική συμμόρφωση βοηθάει η εξυπηρέτηση του πολίτη κι ότι «πολλές φορές η συμμόρφωση είναι δύσκολη γι’ αυτόν που θέλει να συμμορφώνεται». Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα μπορούσε να συμβάλει προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών φορολογικής συμμόρφωσης αν συνδυαζόταν με την ήδη προωθούμενη ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Τι σημαίνει

Το μέτρο της ηλεκτρονικής τήρησης φορολογικών βιβλίων, στο οποίο αναφέρθηκε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, σημαίνει ότι οι λογιστές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και τα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν online με τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής ώστε να αποστέλλουν αυτόματα σ’ αυτές όλα τα δεδομένα των οικονομικών συναλλαγών των επιχειρήσεων τη στιγμή που θα τα καταχωρίζουν στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία.

Η ηλεκτρονική διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τα… βιβλία των επιχειρήσεων θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, να λειτουργεί ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Και αυτό διότι, με τον τρόπο αυτό, κάθε συναλλαγή που θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικασίας της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα διασταυρώνεται, θα επαληθεύεται και θα επιβεβαιώνεται αμέσως μετά και με τα δεδομένα που θα έχουν καταχωρισθεί στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία των επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα απόκρυψης φορολογητέας ύλης και, στην τελική φάση, ο προσδιορισμός των φορολογικών υποχρεώσεων να γίνεται πλέον αυτόματα χωρίς καν την ανάγκη υποβολής δηλώσεων.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προωθούν ήδη την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης με το οποίο θα καταργηθεί η σημερινή διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες καθώς και άλλων νομικών προσώπων και οντοτήτων.

Η διαδικασία αυτή θα αντικατασταθεί από την υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση των τιμολογίων μεταξύ των παραπάνω αντισυμβαλλομένων. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τα στοιχεία των τιμολογίων που θα εκδίδονται και θα διακινούνται ηλεκτρονικά θα διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ για άμεσο έλεγχο και διασταύρωση.

Ουσιαστικά, με το πρωτοποριακό μέτρο που έριξε ο κ. Πιτσιλής στο τραπέζι του διαλόγου για τη φορολογική συμμόρφωση, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση όχι μόνο στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν ή λαμβάνουν, αλλά και στα φορολογικά βιβλία που τηρούν οι επιχειρήσεις και θα ενημερώνονται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο για όλες τις εισπράξεις και τα έξοδα που καταχωρίζονται στα βιβλία αυτά.

Γιώργος Παλαιτσάκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Οι 5 κινήσεις που θα σας απαλλάξουν από τα φορολογικά βάρη – Πώς θα γλιτώσετε επιπλέον φόρους, τεκμήρια και ανατιμήσεις στα καύσιμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται σήμερα τα εκκαθαριστικά – Οι δόσεις και οι προθεσμίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

myAADE: Η εφορία στο κινητό σας με ένα κλικ – Δείτε τι μπορείτε να κάνετε από το σπίτι σας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξαναγράφεται ο φορολογικός χάρτης – Τι αλλαγές έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι παγίδες για τεκμήρια και ενοίκια – Τι χαρτιά ψάχνει η εφορία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ποιοι δικαιούνται ρύθμιση έως 72 δόσεις στην εφορία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ρύθμιση οφειλών στην εφορία: Ετσι θα πληρωθούν τα κορονοχρέη σε έως 72 δόσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μείωση ΕΝΦΙΑ 8% το 2022 – Τα τρία σενάρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Όλες οι ρυθμίσεις για παλαιά και νέα χρέη στην εφορία – Κριτήρια, μυστικά, παγίδες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom